Gece uykusunun yerini hiçbir uyku tutmuyor. Bilim dünyasının da kabul ettiği bu gerçeğin, gece çalışanlar üzerindeki etkileri araştırıldı.
Abone olBrigham Hastanesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, gece çalışma yüzünden bozulan vücut saati, başta diyabet olmak üzere pek çok rahatsızlığa sebep oluyor.
Brigham Hastanesi'ne bağlı bilim insanları, gece uykusuz kalmanın metabolizma üzerinde etkilerini araştırdı. Araştırma sonuçlarını Transnational Medicine dergisinde yayımlandı.
21 kişinin yemek ve uyku düzenlerinin incelendiği araştırmadan, gece uyanık kalıp gündüz uyumaya çalışmanın metabolizmayı bozduğu, olası etkilerin kişileri diyabete kadar götürebileceği sonucu çıktı.
Katılımcılar ilk etapta geceleri 10 saat uyudu. Daha sonraki 3 haftalık dönemde, uyku süreleri ve saatleri değiştirildi.
Işık kontrolüyle vücudun algıladığı gün süresi 28 saate çıkartıldı. Katılımcılara 28 saatte 6.5 saat uyuma izni verildi.
Bu düzende uyuyan deneklerin, yemek yedikten sonra kan şekeri oranlarının aşırı yükseldiği tespit edildi.
3 katılımcıda kan şekeri oranının yüksekliği, "diyabet öncesi hasta" teşhisinin konulabileceği düzeydeydi.
Deneklerin metabolizmalarının da yüzde 8 oranında yavaşladığı gözlemlendi. Bu da yılda 6 kiloya yakın artış anlamına geliyor.
Uzmanlara göre, bu etkinin sebebi vücut saatindeki bozulmanın kan şekerini kontrol eden hormonların dengesini bozması.
Gece çalışanlar, gündüz de sağlıklı uyku uyuyamıyor.
Bilim insanları araştırmadan hareketle diyabete meyilli kişilerin, gece çalışmaları durumunda, gündüz çalışanlara göre çok daha kolay diyabet hastasına dönüşebileceği uyarısı yapıyor.
Ancak gece uykusuzluğunun metabolizmaya etkilerinin kapsamlı olarak anlaşılması için daha geniş bir örnekleme araştırması yapılması gerektiğine de dikkat çekiyorlar.