BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  SAĞLIK

Gebelikte balık tüketin

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Rabia Yıldız, kroner kalp rahatsızlığı ve kolesterolü olanların sağlıklı yaşamak için mutlaka balık yemeleri gerektiğini söyledi.

Abone ol

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Rabia Yıldız, kroner kalp rahatsızlığı ve kolesterolü olanların sağlıklı yaşamak için mutlaka balık yemeleri gerektiğini söyledi. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Rabia Yıldız, Türkiye'nin 3 tarafının denizlerle çevrili olmasına rağmen birçok ülkeden daha az balık tüketildiğini söyledi. Balığın tüketim sıklığı haftada en az 1, mümkünse balık mevsiminde haftada 2 ya da 3 defa tüketilmesi gerektiğini söyleyen Yıldız, "Balık, içindeki bağ dokusu fazla olmadığı için çabuk pişen bir besindir. En sağlıklı balık pişirme yöntemleri ızgara, yağsız veya az yağlı tavada pişirme ve fırında buğulama yöntemleridir. Eğer 0-5 yaşında çocuğunuz varsa, hamililiğinizin özellikle son 3 ayında iseniz, guatr hastalığından korunmak istiyorsanız, Koroner kalp rahatsızlığı riskiniz varsa, Kolesterolünüz yüksekse ve yaşınız ne olursa olsun sağlıklı yaşamak istiyorsanız balık tüketmelisiniz" şeklinde konuştu.Yediğimiz hayvansal besinlerde en iyi protein kaynağının balıkta olduğunun altını çizen Yıldız, "Günlük protein ihtiyacımızın karşılanmasında, yara iyileşmesinde, yanıklar sonrası doku onarımında, bebek ve çocuklarda büyüme-gelişmede, protein ihtiyacının arttığı hamilelik döneminde balık çok ideal bir protein kaynağıdır. Balık yine A ve D vitaminleri yönünden zengindir. Bu vitaminler özellikle kemik gelişiminde, ileriki yaşlarda kemiklerin kırılmasının engellenmesinde ve gözlerimizin daha iyi görmesinde etkili olan vitaminlerdir" dedi.

GEBELİK DÖNEMİNDE BALIK YİYİN

Balık çok iyi bir mineral kaynağı olduğunu içinde bol miktarda fosfor, çinko, iyotun bulunduğunu ifade eden Yıldız, "Bu mineraller ise yine kemik gelişiminde, saç sağlığında, insülin hormonu yapımında, yaygın olarak görülen guatr hastalığının engellemesinde, kanın normal yoğunlukta olmasında fonksiyonu olan minerallerdir. Ayrıca hamsi gibi küçük balıklar da kılçıkları ile yenilirse kalsiyum minerali açısından da iyi bir kaynak olurlar" diye konuştu.

Balığın özellikle gebeler için son 3 aylık dönemde bebeğin beyin gelişimi ve göz gelişimi için çok önemli olduğunun altını çizen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Rabia Yıldız, "Bebeğinizin daha zeki olmasını istiyorsanız gebelik döneminde her hafta 1-2 defa düzenli balık tüketmek uygun olur. Bebeklerin ek besine başlama döneminde de 8. ay itibariyle balık tüketimine başlanmalıdır. Çünkü beyin gelişimi 5 yaşına kadar devam eder. Bu dönemde bebek ve çocuğun beslenmesi çok önemlidir" ifadesini kullandı.

BALIK DOĞAL ASPİRİNDİR

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Rabia Yıldız, doymamış yağ içeriği yüksek, özelliklede Omega 3 denilen yağ asitlerini bol miktarda içermesi balığın özelikle kanın normal yoğunlukta olmasını sağladığını söyledi.Balık bu özelliğiyle doğal aspirin olduğunun altını çizen Doruk Sağlık Grubu Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Rabia Yıldız, "Omega 3 yağ asitleri aynı zamanda kalp-damar rahatsızlığı riski taşıyan kişiler için koruyucu, kötü huylu kolesterol yüksekliği ve iyi huylu kolesterol düşüklüğü olan kişiler için de iyi bir ilaçtır. Balık içinde bulunan Omega 3 yağ asitleri kötü huylu kolesterolü düşürür, karaciğeri koruyan iyi huylu kolesterolü yükseltir. Omega 3 yağ asitleri özellikle büyük balıklarda daha çok bulunmaktadır" dedi. Hem sağlığımıza büyük katkıda bulunan, hem de çok lezzetli olan balığı satın alırken taze olup olmamasına çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Yıldız, içinde bol miktarda protein bulunduğu için çabuk bozulma riski taşıdığını söyledi.Doruk Sağlık Grubu Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Rabia Yıldız, bir besin ne kadar yüksek proteinli ise o kadar çabuk bozulduğunu ve hastalık yapan mikroorganizmaların o kadar çok çabuk ürediğini ifade etti.

Balığın tazeliği, gözlerinin parlak ve lekesiz oluşundan, solungaçlarının kırmızı ve pembe oluşundan, pul ve yüzgeçlerinin diri oluşundan, kaslarının sert ve esnek oluşundan, balığın üzerine parmağınızla bastırdığınızda çukurluğunun hemen düzelmesinden, kokusunun nahş olmamasından anlaşılır.