BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,72
ALTIN 2.958,70
HABER /  GÜNCEL

'Gebelik öncesi beslenme bebek DNA'sını etkiliyor'

İngiliz ve Amerikalı bilim insanları, kadınların gebe kalmadan önceki beslenme düzenlerinin de ilerde doğacak bebeğin genetik yapısını kalıcı olarak etkileyebileceğini tespit etti.

Abone ol

İngiliz ve Amerikalı bilim insanları, kadınların gebe kalmadan önceki beslenme düzenlerinin de ileride doğacak bebeğin genetik yapısını kalıcı olarak etkileyebileceğini tespit etti.

Daha önce hayvanlar üzerinde yapılan deneyler de benzer sonuçlar vermişti. İngiliz ve Amerikalı bilim insanları ise ilk kez aynı sonucun insanlar için de geçerli olduğunu ortaya çıkardı.

Bilim insanları araştırmaları için Afrika ülkelerinden Gambiya'nın kırsal kesimini seçti. Bu kararın nedeni, Gambiya'da halkın değişik mevsimlerdeki çok farklı hava koşulları nedeniyle yağmurlu ve kurak dönemlerde farklı beslenme düzenlerinin olmasıydı.

Bu da gebelik öncesi ve hamilelik sırasında düzenli beslenmenin önemini artıran bir faktördü.

168 kadın incelendi

Bilim insanları araştırma kapsamında 168 hamile kadın inceledi. Bunlardan 84'ü yağmur mevsiminde, diğer 84'ü de kurak mevsimde hamile kalanlardan seçildi.

Alınan kan örnekleri ile kadınların ne kadar düzenli beslendikleri tespit edildi.

Daha sonra da bebeklerin DNA'ları doğumlarından sonra iki ile sekiz ay arasında değişen bir sürede incelendi.

Araştırma sonucunda da, annelerin gebelik öncesi beslenme düzeninin doğacak bebeğin genleri üzerinde kalıcı etkisi olduğu ortaya çıktı.

BBC'ye konuşan araştırma heyetinin başındaki London School of Hygiene & Tropical Medicine'dan Doktor Branwen Hennig, ilk kez insanlar üzerinde yaptıkları testlerle annelerin beslenme düzenlerinin çocukları için de çok önemli olduğunu bilimsel olarak tespit ettiklerini söyledi.

Branwen Hennig, "Kadınlar, gebelik öncesi ve hamilelik sırasında dengeli beslenmeli" dedi.