Gazze'de süren İsrail ablukasına karşı bir örgütün raporunda, İsrail'in Gazze'den yapılan ihracatı yasaklayarak bölgedeki üretimi durdurma noktasına getirdiği belirtildi. Örgüt Gazze'ye yardım filosu değil, ihracat filosu gerektiğini söyledi.
Abone olGazze'deki fabrikaların yüzde sekseninden fazlasının kapandığı ya da yarı kapasitede üretim yaptıkları belirtildi.
Gazze'ye uygulanmakta olan İsrail ablukası sonucunda ortaya çıkan tablo, İsrailli bir insan hakları örgütünün yeni yayımlanan raporunda anlatıldı.
Gisha isimli, İsrail'in Gazze ablukasını kaldırmasını savunan örgüt, fabrikaların kapanma sebebinin İsrail'in Gazze'den ürün ihracına izin vermemesi olduğunu söyledi.
İsrail 2007'den bu yana Gazze'deki Hamas varlığını gerekçe göstererek bölgeye katı bir abluka uygulamakta.
"Yardım değil ihraç hakkı tanınsın"
Gisha'nın raporu, Gazze'ye insani yardım götürmek amacıyla örgütlenen yardım filolarının yeniden gündeme geldiği bir dönemde yayımlandı.
Örgüt raporunda bölgenin gerçek ihtiyacının insani yardım değil, ihraç ablukasının kalkması ve bu sayede Gazze'de kapanmakta olan fabrikaların yeniden açılması olduğu tezini savunuyor.
İsrail ise ablukanın süreceğini, zira terör örgütü olarak tanımladığı Hamas'ın halen Gazze'deki iktidarını sürdürmekte olduğunu söylüyor.
Geçtiğimiz sene Gazze ablukasını kırmak amacıyla Türkiye'den yola çıkan Mavi Marmara yardım filosu, dokuz kişinin hayatını kaybettiği çatışmalarla uluslarası gündem yaratmıştı.
Türkiye'den Gazze'ye doğru yola çıkacak benzer bir yardım filosu bu sene de gündeme gelmiş, ancak girişim hayata geçirilememişti.