BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Gazze'deki elektrik santralı şalterleri kapattı

Akaryakıt sıkıntısı dolayısıyla Gazze Şeridi'ndeki tek enerji santralı faaliyetlerini durdurdu.

Abone ol

Gazze Şeridi'ndeki Filistinli yetkililer bölgenin tek elektrik santralının yakıtsızlık dolayısıyla şalterlerini indirdiğini duyurdu.

Gazze Enerji Şirketi, bölgenin kısa sürede karanlığa gömüleceğini kaydetti.

Santral, şimdiye dek komşu Mısır'dan yeraltına açılan tünellerden kaçak olarak getirilen yakıtla çalışıyordu.

Ancak Mısır'da devam eden siyasi istikrarsızlığın yakıt akışına darbe indirdiği bildiriliyor.

Filistinli bir yetkili gerekli yakıtın temin edilmesi amacıyla Filistinli ve Mısırlı yetkililer arasında yapılan görüşmelerin sonuç getirmediğinden yakındı.

Şirket yetkilileri Mısır'dan yakıt geçişine izin verilmesi çağrısı yaptı ve İsrail'i bölgeye uygulanan abluka dolayısıyla eleştirdi.

Santral, nüfusu 1,5 milyonun üzerindeki Gazze Şeridi'nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde kırkını karşılıyor. Enerji ihtiyacının geri kalan kısmını ise İsrail sevkediyor.

Enerji sıkıntısı hayatın bir parçası

Türbinin çalışması için gereken fuel oil düzenli olarak sağlanamadığından, bölgede yıllardır sıkça elektrik kesintileri yaşanıyor.

Bu durum üretim faaliyetlerini imkansız hale getiriyor. Eğitim, sağlık gibi hizmetler aksıyor.

Dün Gazze Şeridi'nde eğitimden sorumlu yetkililer de devam eden elektrik kesintilerinin "önlenmesi gereken bir savaş suçu" olarak niteledi ve Arap ülkelerinden duruma müdahale etmelerini istedi.

Pek çok Gazzeli ev ve işyerlerinde karanlıkta kalmamak için kendi jeneratörlerini kullanıyor. Ancak bunların her biri için de kaçak yakıt gerekli.

Gazze Şeridi'ndeki BBC muhabiri Jon Donnison, bu hafta Gazzelilerin benzin istasyonlarının önlerinde de araçların depolarını doldurmak için uzun kuyruklar oluşturduğunu bildiriyor.

İsrail Gazze Şeridi'ne yaptırım uygulamaya 2006'da başlamış, Hamas'ın 2007'de bölgede denetimi ele almasından sonra, Mısır ve İsrail bu yaptırımları sıkılaştımıştı.

Mısır geçen yıl seyahat kısıtlamalarını kısmen gevşetti, ancak yasal yollardan ticaret hala yasak olduğundan, tünel ticareti başlı başına bir sanayi haline gelmiş durumda.

Binlerce kişinin geçimini sağladığı tünellerde haberleşme hatları, havalandırma hatta raylı sistemler bile bulunuyor.

Mısır son yıllarda tünellerin bazılarını mühürleme yoluna gitti; yenilerinin yapılmasını önlemek için de sınırda yer altına bir duvar inşa edilmesi kararlaştırıldı.