Şiddetli çatışmaların yaşandığı şehir Gazze'de ekonomik kriz hem vatandaşı hem de esnafı vuruyor.
Abone olYerli halk ihtiyaçlarını karşılayabilmek için 2. el ürünlerin satıldığı dükkanları tercih ederken, dükkan sahipleri "satışların yok denecek kadar az" olduğunu belirtiyor.
Askeri birliklerin ve çatışmaların eksik olmadığı şehir Gazze'de, sosyal yaşam durmuş halde. Halk geçim sıkıntısı yaşıyor. Alım gücü ise durmuş gibi. Ekonomik kriz yerli halkı kullanılmış giysiler almaya zorlarken, bu ürünleri satan dükkan sahipleri fiyatların taban yapmış olmasına rağmen, gelen müşterilerin pazarlığa tutuştuğunu ifade ediyor. Um Muhammed El Sisi (42), yaşam koşullarının giderek ağırlaştığı Gazze'de 8 çocuğu ile birlikte yaşam mücadelesi veren bir kadın. İhtiyaçlarını Firas adındaki kullanılmış giysi satan çarşıdan karşılamak zorunda. Çünkü, çocuklarına yeni giysiler alacak maddi duruma sahip değil. Gazze Şeridi'nin popüler mekanı olan Firas'a giden El Sisi, İsrailliler tarafından bırakılan 2. el giysileri satın alıyor. Fiyatların oldukça ucuz olduğu çarşıda müşteriler ve esnaf aynı görüşte değil. Alım gücü o kadar çok azalmış durumdaki, ne esnaf ne de yerli halk durumdan memnun değil. Fiyatları aşağı çekmek bile sirkülasyonu sağlamakta yetersiz kalıyor. El Sisi, "Eşim kamu görevlisi ve aldığı maaş 2 haftadan fazla geçinmemize yetmiyor. Yaşam koşullarının bu denli ağır olması nedeniyle, giysi almak için burayı tercih ediyoruz. Seçimle başa gelen hükümetimize yönelik yaptırımlar nedeniyle sabretmemiz gerektiğini biliyoruz" ifadeleriyle içinde bulunduğu çaresizlikten kurtulacağı günün beklentisi içinde bulunduğunu dile getirdi.
Ahmed El Laban, Firas Çarşısı esnaflarından biri. 3 saatten fazla bir süredir herhangi bir satış gerçekleştirmediğini belirterek, "Hiçbir şey satamadım. İnsanlar kullanılmış giysileri dahi alamıyor. Bunun yerine gıda maddeleri almak durumundalar. Piyasa tamamen durma noktasında. Çocuklarıma yiyecek alacak kadar bile para kazanamıyorum" diye konuştu. Başka bir dükkan sahibi olan Abdülkerim Şibli ise, "Müşteriler bir ürünün fiyatını sorduğunda 10 Şekel (İsrail para birimi) / 2 dolar diyorum, ancak onlar sadece 1 Şekel / 20 cent veriyor. Çok kötü durumdayız. Fakat inanıyorum ki yeni hükümet ile birlikte bu durum biraz daha düzelecektir" şeklinde konuştu.
Böylesine bir ortamda, durum Hamas hükümetinin ABD ve AB ile olan ilişkilerine paralel olarak ilerliyor ve bu finansal durumun, ilişkiler düzene girmediği sürece, iyiye gitmesi de mümkün değil gibi görünüyor. Bu arada Filistin hükümeti 165 bin devlet memurunun maaşını ödemekte dahi zorlanmaya başladı.