BIST 9.673
DOLAR 35,16
EURO 36,58
ALTIN 2.959,13
HABER /  DÜNYA

Gazze'de sorun ambargo ve açlık

Gazze'deki eski Filistin Hükümeti Başbakanı Heniye, "Sorun, ateşkes değil Gazze'nin ambargo altında olması ve bölgedeki açlıktır" dedi.

Abone ol

Hamas'a ait El-Aksa televizyon kanalında konuşan Heniye, İsrail ve Gazze'deki direniş grupları arasında ateşkes imzalanması için yürütülen çalışmaları hatırlatarak, "Gazze'ye yönelik ambargonun kaldırılması, Batı Şeria ve Kudüs'teki saldırıların durmasını içermeyen hiçbir ateşkesi kabul etmiyoruz" dedi.

Heniye, Filistinli direniş gruplarının bir yandan meydanda halkını düşmanlardan korumak için çabalarken diğer taraftan Filistinli grupların, Hamas ve Arap liderlerle diplomatik, siyasi görüşmelerinin devam ettiğini kaydetti.

Gazze'nin içinde bulunduğu duruma da değinen Heniye, şöyle devam etti:

"Sorun, ateşkes yapılması ya da İsrail'le yapılan eski anlaşmaların yeniden gündeme gelmesi değil. Asıl sorun, Gazze'nin ambargo, açlık, sınır kapılarının kapatılması, insanların aşağılanması ve bombalanmasıdır. Filistin halkının da diğer halklar gibi özgür ve onurlu şekilde yaşaması için Gazze'deki ambargonun kaldırılması gerekiyor."

Heniye, İsrail ve Gazze'deki direniş grupları arasında ateşkes imzalanması için yürütülen çalışmaları hatırlatarak, "Gazze'deki ambargonun kaldırılmasını, Batı Şeria ve Kudüs'teki saldırıların durdurulmasını içermeyen hiçbir ateşkesi kabul etmiyoruz" dedi.

Heniye ayrıca, İsrail'in "esir takası, 2012'de imzalanan ateşkes" gibi Mısır'ın arabuluculuğuyla gerçekleşen anlaşmaları ihlal ettiğini dile getirdi.

Direniş gruplarının, Hamas'ın ve İzzeddin Kassam Tugayları'nın yaptıklarının bilincinde oluğunu belirten Heniye, "Hamas, bazılarının isimlendirdiği gibi emirliği ya da Gazze'deki herhangi bir devleti müdafaa etmiyor. Bu, bilakis, halkını, onun vatanını, topraklarını, halkın ve ümmetin kutsal değerlerini müdafaasıdır" ifadesini kullandı.

Sorumluluğunun farkındaki direnişin, kuvvetli ve inatçı olduğunun altını çizen Heniye, "Ne kadar güçlü ve siyasi dehaya sahip olursa olsun Filistin halkının taleplerini karşılamayı reddedemez. İsrail, Batı Şeria'ya yönelik saldırı hamlesinin ardından Gazze'ye herhangi bir gerekçe göstermeden saldırdı. Bu durum, İsrail ile Filistin arasında 2012'de imzalanan ateşkes anlaşmasından İsrail'in geri çekilmesi anlamına gelir" değerlendirmesinde bulundu.

İsrail'in gerçekleştirdiği ihlallere ilişkin Heniye, "İsrail ambargoya devam ediyor. İsrail kendisini geliştirdi ve 'Koruyucu Hat' operasyonu başlattı" dedi.

Heniye, Batı Şeria ve Kudüs'te ihlallerin yanı sıra saldırı ve savaşı başlatanın İsrail olduğuna dikkati çekerek, " İsrail 1948 topraklarındaki halkımıza ihanet etti. Sonra düşmanlığına devam etti. Stratejik durumun Filistin halkının direnişini yıkmaya yeterli olduğunu düşünerek savaş ilan etti. Ancak onurlu birGazze ile karşılaşınca umudunu kaybetti. Direnişin halkını koruyabileceğini gördü" yorumunda bulundu.

Heniye, İslam dünyasından Filistin halkının yanı sıra "siyasi, medya ve diplomatik" alanlarda Gazze, Batı Şeria ve Kudüs'ün yanında olmasını talep etti.

Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, bu olayların ardından 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında operasyon başlattığını duyurmuştu.