BIST 10.025
DOLAR 35,27
EURO 36,79
ALTIN 2.980,90
HABER /  GÜNCEL

Gazze'de kalıcı çözüm arayışı

İsrail ve Hamas Gazze'de süresiz ateşkesi kabul etti. Şimdi Mısır taraflar arasındaki köklü sorunların çözümü için daha kapsamlı bir anlaşmaya arabuluculuk yapmaya çalışacak.

Abone ol

Hamas ile İsrail arasındaki anlaşmaya varılan uzun dönemli ateşkes dün Türkiye saati ile 19.00'da başladı.

İki taraf arasındaki anlaşma Gazze'de yedi hafta süren ve yaklaşık 2200 kişinin ölmesine neden olan çatışmaların sonrasında geldi.

Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Yardımcısı Musa Ebu Marzuk, ateşkesin "direniş için bir zafer" olduğunu dile getirdi.

İsrail yönetimi ise Gazze'ye yönelik ablukasını hafifletebileceğini belirterek, yardım ve inşaat malzemelerinin bölgeye girmesine izin vereceğini söyledi.

Gazze'deki Hamas militanlarının silahsızlanması gibi tartışmalı konuların Mısır'ın arabuluculuğunda Kahire'de önümüzdeki ay devam edilecek.

Yeni ateşkes uluslararası çevreler tarafından da mümnuniyetle karşılandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki yeni ateşkes ilanını sonuna kadar desteklediklerini ifade etti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise ateşkesin ümit verici olduğunu belirtse de "Köklü sorunların çözümü sağlanmadan ilan edilecek her ateşkes, bir sonraki şiddet sarmalı için zemin hazırlar" diye konuştu.

Ateşkesin duyurulması öncesinde iki taraf da birbirine yönelik saldırılarına devam ediyordu.

Filistinli yetkililerin açıklamasına göre Salı günkü İsrail saldırıları sonrasında Gazze'de 6 kişi yaşamını yitirdi.

Gazze'den ateşkesin hemen öncesinde fırlatılan bir füze sonrası ise Aşkelon'da iki sivil yaşamını yitirdi, 6 kişi de yaralandı.

'Ucu açık'

Varılan anlaşma "ucu açık bir ateşkes" olarak öngörülüyor.

Filistinli yetkililer anlaşma kapsamında çatışmaların sona ereceğini, Gazze'ye İsrail ve Mısır'dan geçişlere izin verileceğini ve Gazze için Akdeniz'deki balıkçılık bölgesinin sınırlarının genişletileceğini söyledi.

Filistinli yetkililer ayrıca 1 ay sonra iki tarafın Gazze'ye liman ve havalimanı inşasını görüşmek için bir araya geleceğini belirterek, İsrailli esir asker Gilad Şalit'e karşılık olarak 2011 yılında serbest bırakılan fakat tekrar tutuklanan 100 Filistinli mahkûmun durumunun da ele alınacağını vurguladı.

İsrail hükümetinden bir yetkili ise BBC'nin sorularını yanıtlarken "Üzerinde anlaşılan ateşkes ile Hamas'In liman, havaalanı, tesir takası veya finansal destek gibi taleplerinin hiçbirisi karşılanmadı. Bunların hepsi bir ay içerisinde başlaması beklenen uzun soluklu görüşmelerde gündeme gelecek" dedi.

Mısır ve İsrail'in de Gazze'ye silah sokulmamasına izin verilmemesi için garanti istediği belirtildi.

Ateşkes Gazze'de silah sesleriyle kutlandı.

İsrail tarafından ise Gazze'den fırlatılan füzelere yönelik sirenlerin çalmaya devam ettiği belirtildi.

İsrail Drdusu Sözcüsü ateşkes sonrası herhangi bir roket atışının yapılıp yapılmadığını tespit etmeye çalıştıklarını söyledi.

Ağır bilanço

Yaklaşık 7 hafta önce başlayan İsrail'in Gazze saldırıları sonucu büyük kısmı sivil olan 2 bin 200'e yakın Gazzeli hayatını kaybetti.

İsrail tarafından ise 64 asker ve 5 sivil öldü.

İsrail tarafından hedefi "Hamas'ın terör altyapısını yok etmek" olarak açıklanan harekâtta "5 bin 200 terör hedefinin" yok edildiği ifade edildi.

İsrail hava saldırıları devam ettiği sürece Gazze'de yaşanan sivil kayıların Hamas'In sorumluluğu olduğunu savundu ve Hamas'ı sivilleri canlı kalkan olarak kullanmakla suçladı.