İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesin bozulmasından sonra İsrail ordusu kayıp bir askeri aradıklarını duyurdu. Ateşkes sonrası Refah sınır kapısı yakınlarındaki bir köye gerçekleşen İsrail saldırısı sonrasında ise 27 Filistinli'nin öldüğü belirtiliyor.
Abone olİsrail ile Hamas arasındaki ateşkesin bozulmasından sonra İsrail ordusu kayıp bir askeri aradıklarını duyurdu.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada Gazze'den İsrail'e uzanan tünelleri yıkmak için yapılan saldırı sırasında bir askerin kaybolduğu belirtildi.
2006 yılında da İsrail askeri Gilad Şalit Hamas tarafından kaçırılmış, 2011 yılında İsrail hapishanelerindeki bin Filistinli mahkumun salıverilmesi karşılığında serbest bırakılmıştı.
İsrail, Hamas ile vardığı ateşkes anlaşmasının tehlikeye düşmesinden sonra operasyonlara devam kararı aldığını açıkladı.
İsrail ve Hamas arasındaki 72 saatlik koşulsuz ateşkes Cuma günü yerel saatle sabah 8'de başlamıştı.
Fakat ateşkesin başlamasından yaklaşık iki saat sonra bir İsrail tankının gerçekleştirdiği saldırı sonrasında 8 kişi öldü, 15 kişi ise yaralandı.
İsrail saldırının daha önceki bir saldırıya cevap niteliğinde olduğunu ifade etti.
İsrail Hamas'ı suçluyor
İsrail ateşkesin bozulmasından Hamas'ı aorumlu tutuyor.
Filistinli yetkililer ise İsrail'in Refah sınır kapısının güneyindeki bir kasabaya yaptığı saldırı sırasında 27 Filistinlinin öldüğünü belirtiyor.
İsrail yönetimi, Hamas'ın İsrail'e açtığı tünelleri yok etmeye devam edeceklerini söyledi.
Gazze Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının başladığı 8 Temmuz'dan bu yana çoğu sivil, ölen Filistinlilerin sayısı 1460'a çıktı.
Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarında ise ikisi sivil 63 İsrail vatandaşı ve Taylandlı bir işçi yaşamını yitirdi.
İsrail, Gazze operasyonunu kendi halkını Filistinli militanlarının saldırılarından korumak için gerçekleştirdiğini söylüyor.
Hamas ise Gazze'ye yönelik İsrail ve Mısır tarafından uygulanan ambargonun kalkmasını talep ediyor.
Gazze'deki BBC muhabiri 72 saatlik ateşkes başlamasına kadar İsrail'in hava saldırılarının ve Hamas'ın da füze atışlarının devam ettiğini belirterek, fakat şu an için bölgedeki durumun sakin olduğunu söyledi.
Cuma günü ateşkes başlamadan önce AFP haber ajansının haberine göre Gazze Şeridi'nin güneyindeki bir bölgeye İsrail tankları ve jetleri ile gerçekleştirilen bir saldırı sonrası 14 Filistinli yaşamını yitirdi.
Öte yandın İsrailli askeri makamların açıklamalarına göre Perşembe günü Gazze sınırı yakınlarındaki bir saldırıda ise 5 İsrail askeri hayatını kaybetti.
İsrail ordusunun açıklamasına göre ateşkes başlamadan hemen önce Gazze'den fırlatılan 6 füze İsrail'in hava savunma sistemi Demir Kubbe tarafından imha edildi.
Katar ve Türkiye’den ortak açıklama
Taraflar ABD ve BM’nin ortak hazırladığı bir anlaşma kapsamında 72 saatlik ateşkes konusunda uzlaşmıştı.
Hamas ile doğrudan görüşen Türkiye ve Katar’ın da ateşkes görüşmelerinde etkin bir rol oynadığı belirtildi.
Katar ve Türkiye dışişleri bakanlığı tarafından yapılan ortak açıklamada ateşkese varılması memnuniyetle karşılandığı belirtildi.
Açıklamada iki ülkenin sürdürülebilir bir ateşkes için taraflarla çalışmaya devam edecekleri ifade edildi.
Kalıcı ateşkes görüşmeleri bugün Kahire'de yapılması planlanıyordu.
Filistinli ve İsrailli yetkililer Kahire'ye vardı fakat ateşkesin sona ermesinin ardından görüşmelerin başlayıp başlamayacağı henüz belirsiz.
Okul saldırısına eleştiri
Çarşamba günü İsrail’in Cebeliye'deki okula düzenlediği saldırıda en az 16 kişi ölmüş ve bu saldırı uluslararası kamuoyunda büyük tepki çekmişti.
ABD, İsrail'in Gazze'de sığınak olarak kullanılan bir okula düzenlediği saldırı için "kesinlikle kabul edilemez ve savunulamaz" dedi.
Amerika Birleşik Devletleri'nin İsrail'e yönelik en sert eleştirileri olarak kayda geçen ifadelerde, Beyaz Saray sivil kayıpların 'çok yüksek' olduğunu belirtti ve İsrail'e sivillerin korunması için daha çok çaba göstermesi çağrısında bulundu.
Birleşmiş Milletler (BM) de İsrail'i eleştirip Gazze'deki halkın 'derin bir uçurumla karşı karşıya olduklarını' söyledi.
BM verilerine göre evlerini terk etmek zorunda kalan Filistinlilerin sayısı 425 bine çıktı.
'Siviller korunmalı'
Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest gazetecilere yaptığı açıklamada, "Çatışmalardan kaçan sivillerin barındığı BM tesisine yönelik saldırı, kesinlikle kabul edilemez ve kesinlikle savunulamaz" dedi.
Earnest, saldırının İsrail ordusu tarafından düzenlenmiş olabileceğine işaret ederken BBC'ye konuşan İsrail sözcüsü Mark Regev ise 'saldırıdan İsrail'in sorumlu olduğunun kanıtlanması durumunda İsrail'in özür dileyebileceğini' söyledi. Regev, "Bizim bir politikamız var, biz sivilleri hedef almıyoruz" diye konuştu.
ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Albay Steve Warren da basın toplantısında İsrail'in Gazze'ye saldırılarını eleştirip ölü sayısının 'çok yüksek' olduğunu söyledi.
Warren, 'sivillerin hayatlarının korunması için İsrail'in daha fazla çaba göstermesi gerektiğini' ifade etti.
BM Güvenlik Konseyi'nde konuşan BM'nin insani yardımdan sorumlu yetkilisi Valerie Amos da "Bugün Gazze'deki gerçeklik, güvenli hiçbir yerin olmamasıdır" dedi.
"Konu soruşturulacak. Eğer İsrail ordusunun açtığı sorumsuz bir ateş varsa özür dileyeceğiz" diyen Regev, okulun İsrail tarafından açılan ateşle vurulup vurulmadığının ise hâlâ net olmadığını ifade etti.
BM Genel Sekreteri saldırıyı sert bir dille kınadı ve "Bu olayın hiçbir şekilde izahı olamaz. Sorumlular mutlaka hesap vermeli" diye konuştu.
Örgüt yetkililerinin daha önce, okulda sivillerin barındığı konusunda İsrail'i en az 17 kez uyardıkları belirtilmişti.
Gazze'de BM kontrolündeki sivil barınakların koordinatları İsrail ordusu ile paylaşılıyor ve bu bölgelerin hedef alınmaması isteniyor.