İnsan hakları kuruluşları, Gazze'de kişi başı insani ihtiyaç miktarının belirtildiği raporun, İsrail ablukası altındaki bölge halkının topluca cezalandırılmasının kanıtı olarak görüyor.
Abone olBir İsrail mahkemesi, yetkilileri Gazze'deki Filistinlilerin gereği gibi beslenmek için günde kaç kalori tüketmeleri gerektiğine dair araştırma sonuçlarını açıklamaya zorladı.
Gazze'de 2007 yılında Hamas'ın iktidara gelmesi üzerine İsrail ablukayı sıkılaştırmış, bunun sonuçları üzerine de bir araştırma yaptırmıştı.
İnsan hakları grupları, işte bu araştırmanın ablukanın Gazze halkını topluca cezalandırmak amacına hizmet ettiğini gösterdiğini söylüyorlar.
İsrail hükümeti ise raporun sadece taslak olarak kaldığında ve kesinlikle politikalarını yönlendirmediğinde ısrarlı.
Gazze ablukasına karşı kampanya yürüten İsrail insan hakları kuruluşlarından Gisha, İsrail Savunma Bakanlığı'nı araştırma sonuçlarını açıklamaya zorlamak için uzun bir yasal mücadele verdi.
2008 tarihli araştırma, "Gazze Şeridi'nde Gıda Tüketimi - Kırmızı Çizgiler" başlığını taşıyor ve Filistinlilerin beslenme yetersizliğinden etkilenmemek için çeşitli gıda gruplarından ne kadar tüketmeleri gerektiğine yer veriyor.
Araştırma sonuçlarını içeren rapor, gıda tüketimini et ve süt ürünleri, sebze ve meyve gibi çeşitli kategorilere ayırarak inceliyor.
Rapor, gıdanın yanı sıra, ilaç, tıbbi malzeme ve hijyen ürünleri de dahil olmak üzere, "günlük insani ihtiyaç miktarını" karşılamak için Gazze'ye her gün 106 kamyon dolusu mal gönderilmesi gerektiği sonucuna varıyor.
Günlük insani ihtiyaçlar
İnsan hakları kuruluşu Gisha, o dönemde Gazze'ye sadece günde ortalama 67 kamyon dolusu mal girmesine izin verildiğini, oysa 2007 yılında abluka sıkılaştırılmadan önce Gazze'ye her gün 400 kamyon mal gönderildiğini vurguluyor.
İsrail Gazze'ye uyguladığı ablukayı uluslararası baskılar ardından üç yıl sonra hafifletmişti. 2010 yılından önce Gazze'ye her yıl kaçak olarak milyonlarca dolar tutarında gıda giriyordu.
Gisha, araştırma sonuçlarının ablukanın güvenliği sağlamak için konulduğu yolundaki İsrail savlarına ters düştüğünü kaydediyor.
Gisha Başkanı Sari Bashi, "Filistinli Gazze sakinlerinin yediği yemeğin türü ve miktarını bile tayin eden İsrail nasıl olur da buradaki sivillerin yaşamından sorumlu olmadığını iddia eder" diyor.
İsrail hükümeti yetkilileri ise gıda sevkiyatına getirilen kısıtlamanın, kısmen Gazze'de yaşayanların hayatlarını güçleştirerek Hamas üzerinde baskı oluşturmaya yönelik olduğunu kabul ediyor.
İsrail hükümeti danışmanlarından Dov Weisglass'ın 2006 yılında "Amaç Filistinlileri rejime sokmaktı, açlıktan öldürmek değil" dediğine dair yaygın haberler yayınlanmıştı.
Birleşmiş Milletler ve insan hakları grupları İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukanın Gazze halkını toplu cezalandırmaya döndüğünü söylüyorlar.
İsrailli bir hükümet yetkilisi ise raporun Gazze'de önemli bir sağlık sorunu çıkmasını önlemeye yönelik bir taslak olduğunu kaydetti.