BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Gazze ablukasını 'delecek' filo Girit'ten yola çıktı

Mavi Marmara'dan beş yıl sonra, aktivistleri taşıyan gemiler Girit'ten Gazze'ye doğru yola çıktı. İsrailli yetkililer, gemilerin Gazze'ye ulaşmasını önlemek için 'diplomasi yoluyla gece-gündüz çalıştıklarını' söyledi.

Abone ol

Mavi Marmara'nın 2010 yılında uğradığı saldırı, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde büyük gerginliğe yol açmıştı.

İsrail'in uyguladığı ablukayı yarmak isteyen aktivistler, Türk kamuoyunda büyük yankı uyandıran Mavi Marmara olayından beş yıl sonra Girit limanından Gazze Şeridi'ne doğru yola çıktılar.

"Üçüncü Özgürlük Filosu" adı verilen gemi konvoyu denize açılmadan kısa bir süre önce, İsrailli Arap milletvekili Basel Ghattas, Facebook sayfasından paylaştığı mesajında "Nihayet İsveç gemisi Marianne'dayız ve Gazze'ye gidiyoruz" dedi.

Filonun basın merkezinden yayınlanan açıklamada da amacın "dünyanın en büyük açık hava cezaevinde yaşayan 1,8 milyon Filistinlinin haklarının ihlal edilmesine dikkat çekmek' olduğu belirtildi.

Marianne of Gothenburg, aralarında Tunus'un eski devlet başkanlarından Munsif Marzuki ve Avrupalı parlamenterler de bulunduğu bildirilen aktivistleri taşıyan gemilerden biri.

Filistin için çalışan Fransız Sivil Toplum Örgütleri Platformu, geçen ay İsveç'ten Girit'e doğru yola çıkan gemiye, burada başka gemilerin de katılacağını ve Gazze'ye en az 70 aktivistin gideceğini bildirmişti.

Sabotaj iddiası

Marianne'deki aktivistlerden İsrail doğumlu İsveçli Dror Freiler, gemilerden birinin 'profesyoneller tarafından sabote edildiğini ve pervanesini tamir etmek zorunda kaldıklarını' öne sürdü.

Freiler, Ashams adındaki bir Arap-İsrail radyosuna "Bizi durdurmaya çalışan karanlık güçler var" dedi.

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Tzipi Hotovely ise geçen hafta filoyu "İsrail'in yüzünü karartmak isteyen provokatörlerin işi" diye nitelemişti.

Hotovely, gemilerin İsrail karasularına ulaşmasını önlemek için bakanlığın diplomatik kanallarden 'gece-gündüz çalıştığını' söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da 'bir filonun sorunları çözemeyeceğini, ancak İsrail'in meşru güvenlik kaygılarını da dikkate alarak, kaparılan tüm yerleri açması gerektiğini' belirtmişti.

Ablukayı yarma girişimleri

İsrail 2006 yılında, Gazze'de yönetimi elinde bulunduran Hamas'ın bir İsrail askerini ele geçirmesi üzerine buraya abluka uygulamaya başlamıştı.

O zamandan bu yana aktivistler ablukayı kırmaya çalışıyorlar.

2010 yılının Mayıs ayında Mavi Marmara öncülüğünde altı gemilik bir filoyla Gazze'ye gidenlerden 10 Türk aktivist, İsrail'in düzenlediği saldırıda öldü ve iki ülke arasındaki ilişkilerde krize yol açtı.

Mavi Marmara'dan sonra Gazze'ye gitme girişiminde bulunan gemiler ise İsrail donanması tarafından kıyıdan uzaklaştırıldı.