BIST 10.009
DOLAR 35,43
EURO 36,54
ALTIN 3.054,50
HABER /  GÜNCEL

Gazın bize gelişi perşembeyi bulur

Türkiye gaz ihtiyacının üçte birini bu hattan karşılıyordu. Rusya vanayı açtı ama gazın bile gelişi perşembeyi bulacak.

Abone ol Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bir haftadır Rusya'dan batı hattıyla gelen gazın kesik olduğunu ifade ederek, ''kullandığımız gazın yaklaşık üçte biri kesilmişti. Şimdi bu geliyor. Borular dolduktan ve gerekli basınca eriştikten sonra bu hattan gelen gaz normal miktarına ulaşmış olacak. Gazın gelişi Perşembe gününü bulabilir'' dedi.

Güler, sorunun çözümü için bir arabulucu gibi çalıştıklarını ve çözümün bir parçası olduklarını söyledi.

Doğal gaz sorunu yaşanan bazı Avrupa ülkelerinde milli güvenlik kurullarının toplandığını, olağanüstü hal ilan eden yerler olduğunu, halkın ''kapı-pencereleri kırarak yaktığını'' ifade eden Güler, Türkiye'de elektrik, ısınma ve sanayide böyle bir sorun yaşanmadığını vurguladı.

Rusya ile Ukrayna'nın Avrupa'ya gaz verilmesine ilişkin vardıkları anlaşmanın ardından, gazın Türkiye'ye ne zaman geleceğine ilişkin soru üzerine de Güler, şunları kaydetti:

''Muhtemelen perşembe gününü bulabilir. Çünkü borular tamamen boş. Onun gelmesi beklenecek. Oradan aldığımız miktar 40 milyon metreküptü. Kullandığımız gazın yaklaşık üçte biri kesilmişti. Şimdi bu geliyor. Borular dolduktan ve gerekli basınca eriştikten sonra normal miktarına ulaşmış olacak.''

Güler, Türkiye'nin günlük doğal gaz kullanımının da şu anda 120 milyon metreküp olduğunu kaydetti.

Bakan Güler, doğal gazda yaşanan sıkıntı nedeniyle termik santrallerde üretim kısıntısına gidildiği yönündeki haberler üzerine de, ''hayır, bu kesinlikle yanlış. Böyle bir kısıntı söz konusu değil. Bizim bir yönetim usulümüz var. Bu bir enerji-talep yönetimidir. Bunu da yönetiyoruz. Önemli olan gazda ve elektrikte kesinti olmamasıydı ve olmadı'' diye konuştu.

Doğalgaz sorununun aşılması için Rusya ve Ukrayna enerji bakanlarının yanı sıra, her iki ülkenin gaz şirketleriyle görüşmeler yaptıklarını belirten Güler, ''bir arabulucu gibi çalıştık. İki tarafla da çok yoğun bir trafik yaşadık ve biz burada çözümün bir parçası olduk'' dedi.