Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuna, Avrupa Komisyonu'nda, Türkiye'yi temsil etti.
Abone olAvrupa Komisyonu, 2014-2020 yılları arasında Eresmus programlarının yeniden yapılanması için harekete geçti. Alanında çok sayıda uzmanın katıldığı yeniden yapılandırma sürecinde Türkiye'yi Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muharrem Tuna temsil ediyor. Programın ilk bölüm toplantılarına katılan Tuna, yeni programla ilgili yasa taslağının hazırlandıktan sonra Avrupa Parlemantosu'na gönderileceğini söyledi.
Erasmus For All ilk toplantısını geçtiğimiz hafta gerçekleştirildi. Alanında uzman çok sayıda akademisye, kamu kurumları ile sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda Türkiye'yi Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muharrem Tuna temsil etti. Tuna bugüne kadar Türkiye'yi Avrupa'da çok sayıda projede temsil etti.
Erasmus For All ilk toplantısını geçtiğimiz hafta gerçekleştirildi. Alanında uzman çok sayıda akademisye, kamu kurumları ile sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda Türkiye'yi Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muharrem Tuna temsil etti. Tuna bugüne kadar Türkiye'yi Avrupa'da çok sayıda projede temsil etti.
Uzman grubu içerisinde Avrupa’nın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Avrupa Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği, Avrupa Mesleki Eğitim Birliği, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu, Avrupa Mesleki Eğitim ve Öğretim Sağlayıcıları Birliği, Avrupa İşbirliği Fonu Vakfı, Avrupa Mesleki Eğitim Enstitüleri Birliği gibi kuruluşların temsilcileri ile Belçika, Bulgaristan, Finlandiya, Almanya, Macaristan, İtalya, Litvanya, Hollanda, Slovenya ve İngiltere’nin ilgili kamu kurumlarının birer temsilcisi katıldı.
HAYAT BOYU ÖĞRENMEDE NELER VAR?
Herkes için Erasmus programı, eğitim, öğretim, gençlik ve spor faaliyetlerini içeren bir destek programı olma özelliğini taşıdığını söyleyen Tuna, Ulusal Ajanslar tarafından yürütülen programlarda birtakım değişiklikler öngörüldüğünü, mevcut programlarda desteklerin Hayat Boyu Öğrenme ve Gençlik başlıkları altında toplandığını söyledi. Hayat boyu öğrenme kapsamındaki başlıklar hakkında da bilgi veren Tuna, Erasmus programı ile üniversitelerin birbirleriyle işbirliği yapmaları, öğrenci, öğretim elemanı ve çalışanlarının hareketlerinin hedeflendiğini kaydetti.
19 MİLYAR AVROLUK BÜTÇE
Bu arada Herkes için Erasmus programı, Öğrenme Hareketliliği, Yenilikçilik ve İyi Uygulama İşbirliği Projeleri ve Politika Reform Desteği olmak üzere üç temel programdan oluşuyor. Avrupa Birliği konusunda yüksek lisans veya doktora çalışmalarına burs desteği programı olan Jean Monnet ile Spor faaliyetleri desteği de yeniden yapılanan destekler arasında yer alacağı faaliyetler için 19 Milyar Avroluk bütçe ayrılacak.
Öğrenme hareketliliği kapsamında çalışanlar, öğrenciler ve gençlerden Avrupa genelinde 5 milyon kişinin hareketliliğe katılması planlandı. Avrupa genelinde 2014-2020 döneminde hareketliliğe katılacak kişilerin dağılımı ise şöyle:
- Çalışanların bulunduğu gruptan 1.000.000 kişi,
- Üniversite öğrencilerinin bulunduğu gruptan 2.165.000 kişi
- Lisansüstü eğitim gören öğrencilerin bulunduğu gruptan 330.000 kişi
- Mesleki eğitim gören öğrencilerin bulunduğu gruptan 735.000 kişi,
- Gençlik grubundan 540.000 kişi
- Diğer gruplardan 230.000 kişi.
Bu zamana kadar Avrupa genelinde sözkonusu programlarla yıllık 400.000 kişinin hareketliliği destekleniyordu. 2014-2020 döneminde Herkes için Erasmus programı ile bu sayı yıllık 700.000’e yükselecek.
Herkes için Erasmus Programının diğer ayağı olan Yenilikçilik ve İyi Uygulama İşbirliği Projelerinde; eğitim kurumları, gençlik kuruluşları ve diğer aktörler arasında ortaklıklar oluşturulması planlanıyor. Eğitim kurumları ve iş dünyası arasında “Bilgi Birlikleri” ile Sektör Beceri Birlikleri” isimleri altında büyük ölçekli işbirlikleri geliştirilmesi hedefleniyor. Öğrenciler ve çalışanlar arasında web platformları kurulması yoluyla iletişim kurulması destekleniyor ve üçüncü dünya ülkelerinin üniversitelerinin modernizasyonuna yardımcı olunması amaçlanıyor.