Gaziantep'in mozaikleri İsviçre'de tanıtıldı
GAZİANTEP'in mozaikleri ONE Derneği'nin yürüttüğü Mozaik Yolu projesi kapsamında İsviçre'de tanıtıldı
Abone olGAZİANTEP, Mozaik Yolu projesinin uluslararası ilk adımı İsviçre'nin kültür ve kış sporları merkezi Gstaad'da, ünlü mücevher tasarımcısı Sevan Bıçakçı'nın mozaik detaylı eserlerinin de tanıtıldığı bir sergide atıldı.
Türkiye'nin kültürel mirasına, tarihi ve doğal zenginliklerine sahip çıkmayı ve uluslararası platformlara Türkiye'yi bir marka olarak taşımayı hedefleyen projelerine devam eden ONE Derneği, Gaziantepli Şölen çikolatalarının ana sponsorluğunda gerçekleştirdiği yeni projesi Mozaik Yolu için yurtdışı çalışmalarına başladı. Proje, M.Ö. 4. binden günümüze kadar sayısız uygarlıkların, kültürlerin, inançların izlerini taşıyan Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay ve Şanlıurfa bölgelerinde, son yüzyılda yapılan kazı çalışmaları sonucu gün yüzüne çıkarılan sayısız mozaik eserin bilinirliklerinin artması ve dünya çapında tanınmasını hedefliyor.
Tüm dünyadan üst düzey kişilerin önemli buluşma merkezi olan Gstaad, ONE Derneği'nin Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Hatay Büyükşehir Belediyeleri'nin desteğiyle ve Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın öncülüğüyle yürüteceği projenin uluslararası anlamda ilk tanıtım çalışmasına ev sahipliği yaptı.
Sanat koleksiyoneri Bibi Gritti'nin desteğiyle Gstaad Palace Hotel'de düzenlenen özel gecede, Sevan Bıçakçı'nın mikro mozaik ayrıntılı yüzüklerini de içeren seçilmiş eserleri ile projeye özel hazırlanan Mozaik Yolu mappingi sergilendi.
Modacı Özlem Süer'in tasarladığı mozaik desenli kıyafetlerin büyük ilgi gördüğü davete Britanya Kraliyet Ailesi mensubu Kent Prensesi Michael, Savoy Prensesi Gabriel, Kont ve Kontes Vianney d'Hendecourt, Savoy hanedanı Prens Vittorio Emmanuele ve Prenses Marina, Yugoslavya Prensi Michel, York Prensesi Eugenie, Prens Salman, Kont Alexandre de Lesseps, Kontes Anne d'Assche, Kontes Louisa Seilem, Club Des Leaders Başkanı Jean Sebastien Robine ile Elizabeth Berracasa katıldı. Programa Türkiye'den Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile birlikte Şanlıurfa ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyeleri'nin temsilcileri katıldı. Gaziantep ise Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Deniz Köken, Kurumsal İletişim Daire Başkanı Nuraydın Arıkan ve AB ve Projeler Şube Müdürü Derman Kahraman ile temsil edildi.
Gecede konuşma yapan ONE Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, her ülkenin yüzlerce, binlerce hatta bazen onbinlerce yıllık tarihe sahip eserlere sahip olduğunu söyleyerek, “Bu eserler var oldukları ve bulundukları topraklarda yaşayan insanlara, kurumlara, devletlere sıradan bir eşya gibi ait değil, aslında onlara sadece emanettir. Çünkü bu eserler yasal olarak var oldukları ülkelere ait olsalar da aslen bütün insanlığa ait değerlerdir. Hatta bunlar sadece zamanımız içinde bütün insanlığa değil, aynı zamanda gelecek kuşakların da üstünde hakkı olan eserlerdir. İşte bu yüzden dünyanın hangi köşesinde olursa olsun herhangi bir tarihi eser bir daha geri getirilemeyecek şekilde yok edilse hepimizin içi acır, hepimiz bunu kendi öz kaybımız olarak hissederiz. İşte bu yüzden bu eserleri korumak, yaşatmak ve ne kadar değerli olduklarını hissettirerek tanıtımını yapmak son derece önemli, hassas ve bütün insanlık adına kutsal bir görevdir. İşte biz de çalışmalarımızı bu anlayış ve titizlik içinde sürdürmeye gayret ediyoruz” dedi.