BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,50
HABER /  GÜNCEL

Gaziantep akıllı şehir oluyor 3.6 milyon TL'lik yatırım!

Enerjisa dağıtım şirketi Toroslar EDAŞ ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı “Akıllı Şehir Gaziantep” projesinin imza töreni yapıldı.

Abone ol

Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Murat Pınar imza öncesi proje ile ilgili bilgiler verdi.

Pınar, şebeke ve altyapı yatırımlarının yanı sıra Ar-Ge projelerini sürdürdüklerini belirterek, “Ar-Ge çalışmaları için ayrılan yıllık 8 milyon lira bütçenin üçte birini Akıllı Şehir Gaziantep Projesi için kullanacağız” dedi.

Enerjisa olarak 14 kentte, 20 milyon kişiye sürdürülebilir ve kaliteli elektrik dağıtım hizmeti verebilmek için çalıştıklarını vurgulayan Pınar, “Şebeke ve altyapı yatırımlarımız devam ederken bir yandan da geleceğimiz için Ar-Ge projeleri yapıyoruz. Bugünümüzü yaşarken, yarınımızı planlamazsak geç kalırız, o nedenle belediyemizle birlikte Akıllı Şehir Gaziantep projesini başlatıyoruz. Bugün Barselona, Kopenhag ve Amsterdam'da başlatılan akıllı şehir projelerinin ötesinde bir projeyle karşınızdayız” diye konuştu.

Pınar, gerçekleştirdikleri projelerle insanların hayatını kolaylaştırmaya çalıştıklarının altını çizerek, şunları söyledi:

“Biz 'icat çıkarma' diye büyüyen bir nesiliz. Bu projede icat çıkaran arkadaşlarımızla çalıştık ve belediyemiz de icat çıkarmak istediği için bu projede yer aldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) da projeyi destekledi. Biz insanımızı odak aldık. Odağımızda insan olursa başarılı oluruz. Ar-Ge çalışmaları için ayrılan yıllık 8 milyon liralık bütçenin üçte biri Akıllı Şehir Gaziantep Projesi için kullanacağız.”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise 2 milyon nüfuslu ve 350 bin Suriyeli mültecilerin yaşadığı bir kentte altyapıdan üst yapıya bir çok alanda geleceği tasarlayarak hareket ettiklerini vurguladı.

Şahin, enerji meselesinin hem Gaziantep’in hem de Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli konulardan birisi olduğunu kaydetti. Şahin, “En iyi ve kuvvetli paydaşlar ile koordine olup bunu çözmemiz gerekiyor. Vatandaşın yaşamına dokunacak şekilde bir çalışma altyapısını bugün hep birlikte gerçekleştiriyoruz. Parklarda, toplu taşımada, aydınlatmada, internette, altyapı sistemlerinde enerji iyi artık en iyi şekilde kullanmalıyız. Aslında bu çalışma aylar önce yapılın bir çalışmaydı. Ama bugün sizler ile paylaşıyoruz. Teknolojiyi daha iyi kullanan ve bundan daha iyi istifade eden bir anlayışla hareket etmeliyiz” şeklinde konuştu.

“Enerji bugün Barselona, Paris ve Londra’nın konusu olduysa Gaziantep’in de konusu olmalıdır” diyen Şahin, “İnsan ile başlayan bir çalışma, ama insana dokunan bir çalışma olacak. İki kurum iyi koordine olursak uluslar arası bir projeyi başarmış olacağız. Bu bizim ve ülkemiz için çok önemli bir proje. Gaziantep’in hak ettiği bir konuma gelmesi için çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.

Şahin, şehir yarışında "Ben çok iyiyim" demekle iyi olunmadığına dikkati çekerek, Gaziantep'in gelecek dönemde teknolojiyi kullanan altyapısıyla diğer kentlere örnek olacağını dile getirdi.

Yenilenebilir enerjinin önemine değinen Şahin, en büyük enerji tüketicisinin şehirler olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Şehirlerin bu konuda önce belediyeler kendinden başlamak üzere bu yenilenebilir enerjide çok ciddi manada kendini geliştirmesi ve ciddi yatırım yapması gerekiyor. Biz ulaşım master planını yaparken enerji master planını da yapmaya başladık. Bu çok önemli bir vizyondur. Beraberinde hem GASKİ'nin enerji santraliyle ilgili hem belediyenin ilgili birimlerindeki enerjiyle ilgili kısımlarda solar otoparkından tutun, güneş santrallerine, rüzgar ölçümlerinden jeotermal kaynaklara kadar baktığımız bir noktadayız. Büyükşehir Belediyesi olarak enerji meselesine en hayati mesele olarak bakıyoruz. O yüzden de en iyi, en kuvvetli paydaşlarla koordine olmamız ve bunu hep birlikte başarmamız gerekiyor. Aydınlatmasından tutun yenilenebilir enerjisine kadar bunu bir yazılım modülüne dönüştürüp burada vatandaşın hayatına dokunabilecek şekilde bir çalışma altyapısını bugün hep birlikte başlatıyoruz. Bu protokolle akıllı şehir konusunda, inşallah teknolojiyi daha iyi kullanan ve bundan istifade eden bir şehir vizyonunu hayata geçirmek zorundayız."

3,6 MİLYON LİRAYA MAL OLACAK

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı ile koordineli yürütülen ve "KRİTA" adı verilen proje, Toroslar EDAŞ'ın elektrik dağıtımı yaptığı 6 kentten biri olan Gaziantep'te 2016 yazında başladı.

EPDK'nın Ar-Ge fonundan da sağlanan destekle yürütülen ve Haziran 2018'de tamamlanması hedeflenen proje, 3,6 milyon liraya mal olacak.

Proje kapsamında, 2014 yılında Uluslararası Park ve Rekreasyon Yönetim Federasyonu tarafından en özellikli park ilan edilen ve içinde kafe, restoran, oyun alanları ve tematik bölümler de bulunan 100. Yıl Atatürk Kültür Parkı’nda yeni nesil enerji sistemlerine ilişkin uygulamalar yapılacak.

Söz konusu uygulamalar, elektrik altyapısını iyileştirme ve yenileme çalışmaları, park alanında güneş enerjisi üretim sistemleri kurulumu, enerji depolama pilot sistemi kurulumu ve elektrikli şarj altyapısı kurulumunu içerecek. Ayrıca, park alanı içerisinde gürültü ve hareket sensörlerine sahip akıllı aydınlatma uygulaması gerçekleştirilecek.

ENERJİ DEPOLAMA ÜNİTESİ VE ŞEBEKE GÜÇLENDİRİLECEK

Proje kapsamında, bölgede tesis edilecek akıllı aydınlatma sistemiyle kamusal aydınlatmada enerji verimliliğine yönelik çalışmalar yürütülecek ve park alanında halka açık 4G internet hizmeti sağlanacak.

Elektrikli toplu ulaşım çözümlerini destekleyen hızlı şarj altyapısı kurularak şehirde temiz ulaşım sistemleri tanıtılacak ve test edilecek.

Proje bölgesindeki elektrik tedariki kalitesinin artırılması ve şebekenin modernize edilmesi amacıyla gerçekleştirilecek çalışmaların yanı sıra ‘Enerji Depolama’ ünitesi ile şebeke yapısı güçlendirilecek. 

Projeyle, kentsel alanlarda Belediye ve altyapı işletmecilerinin faaliyetlerinin koordinasyonunu amaçlayan yazılım platformu geliştirilecek ve geliştirilen yazılım platformu, proje bölgesinde kurulan sistemlerin anlık olarak izlenebileceği, sistemlerin entegre yönetimini sağlayacak.

Konuşmaların ardından Şahin ve Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Murat Pınar, "Akıllı Şehir Gaziantep Projesi"nin protokolünü imzaladı.