BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Gazi Üniversitesi'nden MYO paneli

Gazi Üniversitesi Çubuk Yerleşkesinde `İş Dünyası Nasıl Bir Meslek Yüksek Okulu İstiyor' isimli panel düzenlendi.

Abone ol

Gazi Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu'nun ev sahipliği yaptığı ve Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cumhur Şahin'in yönettiği panele konuşmacı olarak Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Duran Altıparmak, İç Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED)Genel Başkanı Mehmet Akyürek ve Teknikerler, Yüksek Teknikerler, Tüm Meslek Yüksekokulu Mezunları (TEKDER) Genel Başkanı Hakan Baycık katıldılar. Panele Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden, Gazi Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Demet Somuncuoğlu Özerbaş, CHP İlçe Başkanı Ali Naci Yeşiltepe, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

MYO'LAR İÇİN ÖNEMLİ UYARI

Meslek Yüksekokullarında okuyan öğrencilere iş dünyasında başarılı olabilmeleri için nasıl bir mesleki teknik eğitim verilmesi gerektiği konusunda konuşan Prof. Dr. Duran Altıparmak, meslek yüksek okullarının misyonunu nasıl yerine getirmesi gerektiğini anlattı. Meslek Yüksekokullarının bu günkü şeklinde devam etmesinin hem kaynak, hem de insan israfı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Altıparmak,''Meslek Yüksekokullarında yeni program açılmasının veya mevcut programların devam etmesi konusunda iş yeri, sanayici ve üniversitenin birlikte karar vermesi gerekiyor. Üniversitenin yalnız başına ben şu programı açıyorum demesi yeterli değildir. Bunun ihtiyaç analizinin iyi yapılması gerekiyor. Bölgesel ihtiyaçların iyi belirlenmesi gerekiyor. Bölgede yetişmiş insan gücüne hangi alanda ihtiyaç varsa, onun tespit edilmesi gerekiyor. Çünkü mezun ettiğiniz insanları istihdam ede bilmeniz için bunun analizinin iyi yapılması gerekiyor'' diyerek, Türkiye de rast gele ben şu bölümü açıyorum demekle bu güne kadar bir çok program açıldığını hatırlatan Prof. Dr. Altıparmak, ''MYO'lar Türkiye de binlerce mezun verdiği halde, sanayiye ve sektöre baktığımızda bu mezunlardan belki yüzde 5'i veya yüzde 10'u civarında bu mezunlardan yararlana bilmiştir. Bu israftır, insan israfıdır''dedi.

İHTİYACI OLMAYANLAR KAPANMASIN

Türkiye de 526 MYO olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Altıparmak, bu okullardan bir çoğunun laboratuarı ve hocasının olmadığını söyleyerek, bu durumda olan MYO'ların ve ihtiyaç duyulmayan programların kapanması gerektiğini savundu.

MESLEĞİNİ SEVEN ELEMAN

İşdünyasının Meslek Yüksekokulundan mezun olan bir öğrencinin kendi mesleğini çok iyi sevdiğini kanıtlayarak kendilerine iş için geldiklerinde onları ana eleman olarak nitelendirdiklerini ifade eden İç Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED)Genel Başkanı Mehmet Akyürek, ''Mesleğini ve işini seven teknik elemanlar olmasa, biz kesinlikle üretemeyiz. Giydiğiniz mavi önlüğün yakasında yazan mesleği çok iyi bilmeniz gerekir. Biz artık sadece üniversite diploması ile yetinmiyoruz artık. Bize mesleğinizde uluslararası standartlara geldiğinizin belgesini de getirmenizi istiyoruz''dedi

Öğrencilerin sanayiye nasıl baktıklarının kendileri için çok önemli olduğunu kaydeden Akyürek, ''Sizler sanayiye nasıl bakıyorsunuz. Siz bizden ne bekliyoruz. Biz doğrusu bunu algılayamadık. Çalışırken öğrenmenizi istiyoruz. Teori ile pratiğin bütünleşmesi gerekiyor. Biz hocalarımızdan şunu istiyoruz. Öğrencilerin bir taraftan okurken, bir taraftan da pratikte mesleki becerilerin öğretilmesini istiyoruz. Hedef koyacaksınız. Ne olacağınızın hedefini şimdiden lütfen belirleyin'' diyerek, öğrencilerden yenilikçiliği yani icap yapmalarını istediklerini söyleyen Akyürek, ''Lütfen icap çıkarın. Analarımız babalarımızın eskiden bir şey yapmaya çalıştığımızda `icap çıkarma dölek dur' derdi. Biz sizden icap çıkarmanızı istiyoruz. Lütfen dölek durmayın . Yaramazlık yapın'' şeklinde konuştu

Anaokulundan başlayarak üretim sevdasının hep birlikte yaşanması gerektiğini savunan Akyürek , ''Mesele katsayı meselesi değil, mesele mesleğini sevmektir. Kendi işinizi kurmanın hayalini kurun. Biz bu hayal ile OSTİM de bu gün her türlü ürünü üretip, Dünyanın her yerine satıyoruz. Ağzınızdaki tellerden, uçak parçalarına kadar her şeyi üretiyoruz'' dedi

Daha sonra konuşan Tüm Meslek Yüksekokulu Mezunları (TEKDER) Genel Başkanı Hakan Baycık, Türkiye de 526 MYO olduğunu ve bu okullardan 1722546 kişinin mezunun olduğunu, ayrıca 521366 kişinin de okuyanın olduğunu kaydederek tüm meslek yüksekokulu mezunlarının birlik olmasını istedi.

Toplantıya katılan Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden de ilçede istihdam artıracak her türlü projeye katkı sağlayacaklarını vurgulayarak, bu konuda üniversite ve iş adamları ile birlikte hareket edeceklerini söyledi. Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin eğitimleri ve iş bulmaları konusunda imkanları doğrultusunda yardımcı olduklarını ifade eden Başkan Özden, özellikle sanayi bölgelerine ulaşımın kolaylaştırılması konusunda girişimlerde bulunduklarını kaydetti.