BIST 9.482
DOLAR 34,58
EURO 36,09
ALTIN 3.009,60
HABER /  GÜNCEL

Gazeteciye hapis cezası olur mu?

Cengiz Hortoğlu, Yeni TCK'yla birlikte basına getirilen cezaları Akşam'daki köşesinde irdeliyor. Hortoğlu'na göre yeni yasa, basın özgürlüğünü iyice kısıtlaştıracak niteli

Abone ol

Gazeteci Cengiz Hortoğlu, gazetecileri ve medya kuruluşlarını yakından ilgilendiren Yeni TCK'nın, 'basın özgürlüğü' alanını iyice daraltığından bahsederek, Yeni TCK'nın basınla ilgili maddelerini  başlıklı yazısında şu şekilde analiz ediyor:


Gazeteciye hapis cezası olur mu?

Bilgi ve haber alma yaşamımızın ayrılmaz bir parçası... Bilgiye ve habere hızla ulaşmanın yolu da iletişim çağında gazete, radyo, televizyon ve ınternetteki haber ve bilgi siteleridir.

Basın özgürlüğü demek toplumun haber alma özgürlüğü demektir. Gazeteci görevini yaparken elbette yasalarla bağlıdır. Nitekim basın suçları için Basın Kanunu ve Radyo Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun çok ağır hükümler içeriyor. Ancak bu cezalar genellikle para cezası olarak belirlenmiş. Burada belirlenen cezalar da çok yüksek. Bu ayrı bir tartışma konusu.

Yeni TCK gazeteciliği zorlaştıracak hükümler içeriyor. TCK'da Basın Kanunu'nda para cezası öngörülen eylemlere hapis cezası getiriliyor. Bir olay hakkında haber veya yorum yapmak veya görüntü yayınlamak zorlaşıyor. Ceza ile eylemin ağırlığı arasında orantı olması gerekir. Hürriyeti bağlayıcı ceza ağır bir yaptırımdır. Ayrıca basın suçlarının TCK'da düzenlenmesini doğru bulmuyorum. Gazeteci görev yaparken hapis cezası kaygısı olmamalı. Çünkü gazeteci basın özgürlüğünü kendisi için değil toplumun bilgilenmesi için kullanır.

Röportaj sırasındaki konuşmaları kaydetmek için bile karşı tarafın izni gerekiyor.

TCK'nın 133. maddesine göre Kişiler arasındaki konuşmaları taraflardan herhangi birisinin rızası olmadan ses alma cihazı ile kaydeden kişiye hapis cezası geliyor. Basın ve yayın yoluyla bunun yayınlanması ağırlaştırıcı sebep olarak nitelendirilerek 2 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Yeni TCK'da özellikle magazin gazetecilerinin işini zorlaştıracak maddeler de var.

TCK'nın 134. maddesinde 'Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri ifşa eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Fiilin basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde, ceza yarı oranında artırılır'deniliyor. Bu nedenle magazin gazetecilerinin haber yaparken çok daha dikkatli olması gerekiyor.

TCK'da düzenlenen başka bir maddeye daha değinmek istiyorum. Yeni TCK'nın 278. Maddesi'nde 'işlenmekte olan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır' deniliyor. Madde yeterince açık değil. Bu maddeyi bir örnekle değerlendirelim. Yan dairede tartışma sesleri geliyor, ya da sokakta veya trafikte iki kişi tartışıyor. Bu insanlar birbirlerine hakaret ediyorlar. Tartışmanın nereye varacağı belli olmaz. Ama hakaret zaten bir suç. Bunu yetkili makamlara bildirecek miyiz?

Sahipsiz hayvanlar yandı.

TCK'da tartışma yaratacak bir diğer madde de Mala zarar verme başlığını taşıyan.151. madde. Bu maddenin 2. fıkrasına göre haklı bir neden olmaksızın, sahipli hayvanı öldüren, kişiye 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Peki sahipsiz hayvanları öldürenler ne olacak?

AKŞAM


pis