BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Gazetecilerin kanlı yılı

Gazeteciler Örgütü , 2005 yılını gazeteciler açısından son 10 yılın en kanlı yılı olduğunu açıkladı.

Abone ol

Rapora göre 2005'te bine yakın gazeteci kaçırıldı Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 2005 yılının çalışan gazeteciler açısından son 10 yılın en kanlı yılı olduğunu açıkladı.

Örgüt yayımladığı yıllık raporunda, 2005'te 63 gazeteci ve 5 yardımcısının öldürüldüğünü, en az bin 308 gazetecinin saldırıya uğradığını belirtti. En az 807 gazetecinin sorgulandığı raporda, en az bin 6 basın kuruluşunun sansüre uğradığı da ifade edildi.

2005'teki gazeteci kaçırma olayları üzerinde ısrarla durulan raporda, Hindistan ve bazı Latin Amerika ülkelerinde medyanın giderek daha özgürleştiğinin saptanması da 'iyi haber' olarak verildi.

Bu yıla ilişkin verilere de yer verilen raporda, 2006 başından bu yana 13'ü gazeteci 19 basın kuruluşu mensubunun öldürüldüğüne, 120 medya çalışanının ise şu anda hapiste bulunduğuna dikkat çekildi.

Afrika en tehlikeli yer
Bu yılın Afrika'da yeni krizlerle başladığına işaret edilen raporda, ocak başından bu yana ABD birliğinde görev yapan beş gazetecinin öldüğü vurgulanarak, buranın hala basın için çalışması en tehlikeli yer olduğunun altı çizildi.

Raporun Asya bölümünde, Tayland Başbakanı Thaksin Shinawatra'nın görevden ayrılmasının krallıktaki bağımsız medya çalışanları için sakin günlerin geleceği konusunda umut verdiği belirtilirken, Avrupa'da ise kaynakların gizli tutulması konusunun hararetli tartışmaların odağında yer almaya devam ettiği belirtildi.

Raporda, Ortadoğu'da Irak'taki durumun endişe verici olduğu, savaşın başlamasından bu yana 87 gazeteci ve yardımcısının burada öldüğü, 2 gazetecinin kaybolduğu, 38 medya mensubunun kaçırıldığı ve bunlardan 5'inin öldürüldüğüne yer verildi.

Bilgi sansürü 'global sorun'
Irak'ta hala üç gazetecinin rehin tutulduğu belirtilen raporda, internetteki bilgi sansürünün ise 'global bir sorun' haline geldiğine dikkat çekildi. Raporda, Türkiye'den İsmet Berkan, Erol Katırcıoğlu, Haluk Şahin ve Hasan Cemal'in aklanmasından duyulan memnuniyet de dile getirildi. 105 ülkede basının durumuna ilişkin bilgilerin yer aldığı raporun tamamına, RSF'nin internetteki sitesi www.rsf.org adresinden ulaşılabiliyor.