BIST 8.885
DOLAR 34,31
EURO 37,19
ALTIN 3.018,55
HABER /  GÜNCEL

Gazetecilere tek çatı altında birleşme çağrısı

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay her ilde birkaç cemiyet yerine tek çatı altında toplanması gerektiğini söyledi...

Abone ol

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) 40. Başkanlar Konsey Toplantısı'na katılan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, gazetecilerin her ilde birkaç cemiyet yerine tek çatı altında toplanması gerektiğine dikkat çekerek Nazmi Bilgin ve Atilla Sertel'e çağrıda bulundu. Atalay, ''Gelin bir çatı altında toplanın'' dedi.

Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) ev sahipliğinde düzenlenen TGF 40. Başkanlar Konsey Toplantısı, hafta sonu Alanya'nın Türkler beldesinde bulunan Alaiye Otel'de, 67 cemiyet başkanın katılımı ile gerçekleşti. 2-4 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen toplantıya, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir, Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, Alanya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Ali Dim, AGC Yönetim Kurulu üyeleri, siyasi parti başkanları, oda başkanları ve çok sayıda basın çalışanı katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Azerbaycan Milli Marşı da okundu.

Toplantının açılış konuşmasını AGC Başkanı Mehmet Ali Dim yaptı. Dim, TGF Başkanlar Konseyi toplantısına 14 yıl aradan sonra ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. 14 yıl önce 36 başkanın katıldığı toplantıya bugün 67 başkanın katıldığını belirten Dim, bunun federasyonun her geçen gün büyüdüğünün göstergesi olduğunu kaydetti.

"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE 148. SIRADAYIZ"

TGF Başkanı Atilla Sertel ise, basın ve ifade özgürlüğü açısından Türkiye'nin bütün değerlerinin alt düzeyde olduğuna değindi. Bu durumu gazeteciler olarak hak etmediklerini belirten Sertel, ''Basın ve ifade özgürlüğünde 171 ülke arasında 148'inci sıradayız. Bu hoş bir durum değil. Bu meseleyi aşmak için bugün burada toplandık. Gazeteciler cemiyeti olarak yaşamış olduğumuz sorunlara çözüm bulacağız'' dedi. Sertel aynı zamanda, AGC'nin Türkiye genelinde en saygın cemiyetlerden bir olduğunu da vurguladı.

Sertel'in konuşması ardından kısa bir açıklamada bulunan Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, özgür medyanın varlığının çok önemli olduğuna dikkat çekti. Alanya medyası hakkındaki düşüncelerini de açıklayan Sipahioğlu, ''13 yıldır Alanya'da görev yapmaktayım. Bu süre içerisinde hiçbir basın kuruluşu ile adliyede buluşmadım. Bazı konularda ayrı düşsek de biz onlarsız, onlar da bizsiz yapamaz. Beğenmediğim haberler olursa susuyorum. Affetmek ve unutmak iyilerin intikamıdır, ben de aynen böyle yapıyorum'' dedi.

''DEMOKRASİYE FAUL YAPMAYALIM"

Sipahioğlu'nun ardından konuşma yapmak için kürsüye çıkan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, gazetecilik mesleğinde öncelik olarak demokrasi ve adaletin öneminden bahsetti. ''Demokrasiye faul yapmayalım'' diyen Atalay, ''Önce demokrasiyi kendi içimizde yapalım. Sonra bu demokrasiyi ise kendi yaptığımız haberlerde ve işlerde hayata geçirelim. Seçimlerimiz belirlediğimiz kriterler doğrultusunda olsun. Bu seçimlerde hile olmasın. Kimse birbiriyle artık kavga etmesin'' dedi.
Konuşmasının devamında gazetecilerin her ilde birkaç cemiyet yerine tek çatı altında toplanması gerektiğine vurgu yapan Atalay, Nazmi Bilgin ve Atilla Sertel'e bu konuda çağrıda bulundu. Atalay, ''Gelin bir çatı altında toplanın. Bu konuda bize düşen bir görev olursa da biz elimizden geleni yaparız. Hep birlik olalım, yine federasyon seçimlerimiz devam etsin ama önce illeri yek vücut yapalım''dedi.

''ŞANTAJ HABERCİLİĞİ TAMAMEN BİTMİŞTİR''

Türkiye'deki şantaj haberciliğini bitirmeye kararlı olduklarını vurgulayan Atalay, konuşmasına şu şekilde devam etti:

”Şantaj haberciliği bitmiştir. Bunu çok net söylüyorum. İnsanlar gazete kurabilir. Bu bizim yetkimizde değil. Ancak Basın İlan Kurumu'ndan ilan alacak gazetelerin hangileri olacağına biz karar veriyoruz. Bir geçiş süreci koyduk ancak kriterlerimizi mutlaka uygulayacağız. Eksikleri olanlar düzeltsinler istiyoruz. Gerçekten gazetecilik yapanlara hoşgörülü davranmaya devam edeceğiz ama gazeteciliğin dışında her şeyi yapanlarla hiçbir işimiz olamaz. Bu konuda mevzuatımızda değişiklik yapıyoruz. İşi gücü gazetecilik olan ve bunun çilesini çeken insanlar bir araya gelsinler, kendi otokontrollerini yapsınlar. Diğer insanları çevrelerinde dışlasınlar. Bu konuda azami gayret sarf etmenizi arzu ediyoruz.''
Son olarak konuşma yapan Kaymakam Özdemir, tüm bu konuşmacıların dillendirdiği sorunlara çözüm getirilmesi temennisinde bulundu. Özdemir, basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğünün önemine değinerek bunların eğitimle ilintili bir şekilde ilerleyebileceğini kaydetti.

Protokol konuşmalarının ardından, toplantı divan heyeti kurularak basına kapalı bir şekilde devam etti.