BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,32
ALTIN 3.064,70
HABER /  MEDYA

Gazetecilerden özgürlük için basın projesi

Gazeteciler Cemiyeti’nin Avrupa Birliği işbirliğiyle hayata geçireceği “Özgürlük İçin Basın” (Press For Freedom) projesi, paydaşlar toplantısıyla başladı.

Abone ol

Gazeteciler Cemiyeti’nin Avrupa Birliği işbirliğiyle hayata geçireceği “Özgürlük İçin Basın” (Press For Freedom) projesi, paydaşlar toplantısıyla başladı.

Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde oluşturulan komitelerin başkanları ile Ankara’daki ulusal komitenin katılımıyla yapılan ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin’in konuşmasıyla başlayan toplantıda, paydaşlarla projenin uygulaması hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Ulusal Daimi Komite Başkanı Prof. Dr. Korkmaz Alemdar başkanlığında yapılan toplantıya, Akdeniz Komitesi Başkanı Mevlüt Yeni, Güneydoğu Anadolu Komitesi Başkanı Murat Atay, İç Anadolu Komitesi Başkanı Sefa Özdemir, Karadeniz Komitesi Başkanı Turgut Özdemir, Marmara Komitesi Başkanı Mehmet Nuri Kolaylı, Doğu Anadolu Komitesi Başkanı Feridun Fazıl Özsoy ve Ege Komitesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı katıldı.

Toplantıda, AB-Türkiye Delegasyonu Sektör Yöneticisi Eser Canalioğlu Çınar, AB Sivil Düşün Projesi Direktörü-Hibe Yönetim Uzmanı Eda Çullu, Sivil Düşün Projesi İletişim Uzmanı Yeşim Gözde Ersoy ile G-9 Platformu temsilcisi Doç. Dr. Doğan Tılıç, projeyle ilgili görüşlerini dile getirdi.

Komitelerin bir araya geldiği toplantıda da, projenin hayata geçirilmesinde izlenecek yöntemler üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu.

-BAŞKAN BİLGİN’İN AÇIKLAMASI-

Daha sonra “Özgürlük İçin Basın” projesinin başlangıcı dolayısıyla Gazeteciler Cemiyeti lokalinde bir resepsiyon düzenlendi.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, resepsiyonda yaptığı açıklamada, Türkiye’deki basın ve ifade özgürlüğünü daraltan gelişmelerin büyük endişe verici olduğunu söyledi.

İfade ve basın özgürlüğünün demokrasinin olmazsa olmazı olduğunu kaydeden Bilgin, AB “Sivil Düşün” programı çerçevesinde yürütülecek projeyle bir ifade özgürlüğü ve medya etiği daimi komitesi ile 7 coğrafi bölgede bölgesel daimi komiteler kurulması yoluyla ifade özgürlüğü ve medya etiği alanındaki gelişmelerin aylık, üç aylık ve yıllık olarak raporlanacağını belirtti.

İki yıl sürecek proje kapsamında gerek Ankara gerekse 7 bölgede insan hakları, ifade özgürlüğü, basın etiği dahil birçok alanda genç gazetecilere dersler verileceğini ifade eden Bilgin, çeşitli toplantı ve aktivitelerle farkındalık ve duyarlılık yaratılmasının hedeflendiğini bildirdi.

Türkiye’de demokratik yaşamın temel sorununun basın ve ifade özgürlüğü olduğunu vurgulayan Bilgin, “Halkın haber alma hürriyetinin işlerliği için, basın ve ifade özgürlüğü temel gerekliliktir. İfade özgürlüğü demokrasinin atar damarıdır. Basın özgürlüğü de, kamuoyunu bilgilendirme ve eleştiri hakkı ile ifade özgürlüğünü hayata geçirebilmenin en etkin aracıdır” dedi.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilgin, basın ve ifade özgürlüğü konusunda Türkiye’nin dünya sıralamasında çok gerilerde bulunmasının esef verici olduğunu kaydederek, “Bu durum ülkemizde bu konuda acil iyileştirmeler gerektiğinin açık bir göstergesiyken, maalesef gelişmeler durumun daha da kötüye girmekte olduğunu göstermektedir” diye konuştu.

AB-TÜRKİYE DELEGASYONU YETKİLİSİ MARTEIL

AB-Türkiye Delegasyonu yetkilisi Erwan Marteil de resepsiyondaki konuşmasında, Türkiye’nin AB için stratejik bir ortak olduğunu söyledi.

AB’nin 2013 raporlarına göre Türkiye’de medyanın engellendiğini ve sürekli baskı altında tutulduğunu ifade eden Marteil, ülkedeki oto sansür uygulamalarına ve gazetecilerin işten atılmasına dikkati çekti. Marteil, “İnternetin sansür edilmesiyle ilgili gelişmeleri endişeyle izliyoruz” dedi.

Marteil, AB’nin Gazeteciler Cemiyeti tarafından hayata geçirilecek “Özgürlük İçin Basın” projesinin başarısını ve bu projeyle medya özgürlüğü alanında kaydedilecek gelişmeleri yakından takip edeceğini bildirdi.

Resepsiyona, AB’nin Türkiye Delegasyonu’nun yanı sıra Hırvatistan, Sırbistan, Lübnan, Yeni Zelanda, Norveç, Finlandiya, Belçika, Lüksemburg, Yunanistan ve Kolombiya’nın Ankara Büyükelçiliklerinden de üst düzey yetkililer katıldı.