BIST 9.522
DOLAR 34,55
EURO 36,03
ALTIN 2.990,77
HABER /  GÜNCEL

Gazeteciler basın özgürlüğü için yürüdü

Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) cezaevindeki gazetecilerin durumuna dikkat çekmek amacıyla Beyoğlu'ndaki Tünel Meydanı'ndan Taksim Meydanı'na yürüdü.

Abone ol

Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) cezaevindeki gazetecilerin durumuna dikkat çekmek amacıyla Beyoğlu'ndaki Tünel Meydanı'ndan Taksim Meydanı'na yürüdü.

Oda TV davasında bir yıldan fazla süre tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener, Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu yürüyüşçüler arasında dikkat çekti.

Azadiya Welat gazetesindeki yazıları nedeniyle 166 yıl 6 ay hapis cezası alan, daha sonra üçüncü yargı paketiyle tahliye edilen Vedat Kurşun da yürüyüşe katıldı.

Gazetecilere CHP'li İstanbul milletvekili Melda Onur ve Emek Partisi eski Genel Başkanı, bağımsız İstanbul milletvekili Levent Tüzel destek verdi.

GÖP adına açıklamayı okuyan Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay, halen 74 gazetecinin tutuklu olduğunu söyleyerek, "basın özgürlüğünün ağır baskı altında olduğunu" dile getirdi.

Abakay, Avrupa’daki gazeteci örgütlerinin bugün ve hafta boyunca Türkiye’deki basın özgürlüğü sorununa dikkat çekmesini de iyi bir dayanışma örneği olduğunu vurguladı.

'Gazetecilik İçin Ayağa Kalk'

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (IFJ) bundan beş yıl önce 5 Kasım'ı, "Gazetecilik İçin Ayağa Kalk" günü ilan etmişti.

IFJ’ye üye kuruluşlar bu günde farklı ülkelerdeki gazetecilerin karşı karşıya kaldığı sorurnlara dikkat çekmek için eylemler düzenliyor.

Eylem ve etkinlikler bazı ülkelerde 5 Kasım haftasının tamamına yayılıyor.

Bu kapsamda bu yıl pek çok Avrupalı gazeteci örgütünün odak noktasında Türkiye’de tutuklu bulunan gazeteciler var.

Belçika’nın gazeteci örgütleri Türkiye Büyükelçiliği önünde bir açıklama yapacağını duyurdu.

Fransa, Almanya, İngiltere ve İrlanda’da da Türkiye’deki tutuklu gazetecilerle dayanışma amacıyla eylem ve toplantılar düzenleniyor.

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) Ekim 2012’de yayımladığı son raporda, Türkiye’de 76 gazetecinin demir parmaklıklar ardında tutulduğu, bunların en az 61’inin doğrudan gazetecilik faaliyetleri nedeniyle cezaevlerinde olduğu belirtilmişti.

Kasım ayında iki ayrı basın davası gündemde olacak. 12 Kasım’da KCK-Basın davası, 16 Kasım’da ise Soner Yalçın’ın 22 aydır tutuklu olduğu Oda TV davası görülecek.