BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Gazeteciler 301 için harekete geçti

Gazeteciler Cemiyeti 301. maddenin değiştiriliği için hazırladığı metni Erdoğan'a gönderdi

Abone ol

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türk Ceza Hukuk Derneği, AB üyelik sürecinde Türkiye'nin en çok başını ağrıtan konuların başında gelen 'Türklüğü, cumhuriyeti ve devlet kurumlarını aşağılamayı' düzenleyen TCK'nın 301. maddesinin değiştirilmesi için yeni bir metin hazırladı.

Mevcut yasadaki, 'Türklük' kavramı öneride vatandaşlık bağını ifade edecek şekilde 'Türk milleti' olarak düzenlenirken, sübjektif algılamalara neden olan aşağılama kastının yerine de ceza için saygınlığı zedeleyecek şekilde hakaret unsurunun ortaya çıkma şartı aranıyor.

Seçenekli bir ceza sistemini düzenleyen öneriye göre hâkim, suçun oluşması durumunda hapis cezasının yanı sıra adli para cezası da verebiliyor. Değişiklik önerisindeki en önemli düzenlemelerden biri de, Türk milleti ve cumhuriyet dışında diğer organ ve kurumlara hakaret halinde soruşturmanın ilgili organ veya kurumun iznine bağlı tutulması.

Öte yandan öneride bulunan, "Hakaret kastı bulunmaksızın, eleştirmek amacıyla bilim ve sanat özgürlüğü sınırları içinde yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz" maddesiyle de, eleştirinin hukuka uygun olarak algılanması ve bilim ve sanat özgürlüğünün de hukuka uygunluk sebebi olarak görülmesi öngörülüyor. Mevcut yasadaki 'cezayı gerektirmez' ifadesi de 'suç oluşturmaz' şeklinde değiştiriliyor.