Türkiye'nin 37 ilinde orduya hizmet veren askerî hastanelerdeki sivilleşme rüzgârı en çok vatandaşa yaradı.
Abone olTabip subaylar, baktıkları hasta başına döner sermayeden gelir almaya başlayınca, yıllarca askerî personel ile ailelerin bakıldığı hastanelerde, son birkaç yıldır tedavi gören sivil sayısında patlama yaşandı. Sadece GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'nde 2009'da 590 bin poliklinik hastasına bakıldı.
GATA, işletme kuralına göre, tedavi edilen tüm hastaların yüzde 5'inin sivil olması gerekirken, 2010 yılında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'nde bu oran acil servisle birlikte yüzde 20'nin üzerine çıktı. Baktıkları hasta başına Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan kaynak alan askerî hastaneler, sivil hasta sayısını artırmak için il sağlık müdürlükleri ile temasa geçip 112 Acil Servis kanalıyla kendilerine hasta getirilmesini istiyor.
Sigortalı hastadan tek kuruş ücret farkı almayan askerî hastaneler, sağlık sektörüne rekabet getirdi. Hem devlet hastaneleri hem de özel kurumlar şimdi asker hastaneleriyle hasta kapma yarışına girdi. En son Ankara GATA Başhekimliği, hastane duvarlarına astığı "Acil servisimiz 24 saat bütün vatandaşlarımızın hizmetindedir" yazılı afişiyle vatandaşın kendilerini de tercih etmesini istedi. Bazı hastaneler internet sitesinde duyuru yaparak sivil hastalara telefonla randevu veriyor. Hizmetlerini tanıtıyor. Kamu ve özel hastanelerin bir yılda SGK'dan 20 milyar liranın üzerinde kaynak alması askerî hastanelerin bu konuya daha çok önem vermesine sebep oldu. Askerî hastanelerde SGK kapsamındaki hastalarla birlikte yeşil kartlı hastalar da tedavi hizmeti alabiliyor.
Eski sistemde askerî hekimlerin sivil hekimlere göre daha az para kazanması askerî hastaneleri sivil hasta noktasında daha duyarlı hale getirdi. Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt zamanında hazırlanan bir çalışmada, sivil doktorlara göre az para alan askerî hekimlerin motivasyonlarının düşeceği ve askerî sistem dışına çıkacağı tehlikesine dikkat çekilerek önlem alınması istenmişti.