BIST 9.185
DOLAR 34,38
EURO 36,85
ALTIN 2.970,70
HABER /  GÜNCEL

GASKİ atıksudan ürettiği çamur ile kara geçiyor

GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ), atık sulardan elde ettiği çamuru yakarak elektriğe dönüştürüyor. GASKİ, yüzde 55’lik elektriği çamurdan sağlayarak kurumuna da yıllık 200 bin TL girdi sa

Abone ol

GAZİANTEP Yılda 100 milyon metre küp atık su arıtan GASKİ Atık Su Tesisleri, mevcut 3 arıtma tesisinin yeterli olmadığını düşünerek, 1,5 milyon metre küp kapasiteli yeni bir tesis daha kurmayı hedefliyor.

Yaklaşık 2 milyonluk kent nüfusunun yanında artan Suriyeli misafirlerin de ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden GASKİ Atıksu Tesisleri Sorumlusu Alper Uyanık, “2006 yılında kurduğumuz bu sistem ile yılda ortalama 200 bin TL kurumumuza girdi sağlıyoruz. Sistem 26 ay içinde kendini amorti ettiği gibi bu tarihten itibaren de kâr elde ediyoruz” dedi.

Türkiye’de ilk defa Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen proje ile çamuru yakarak küle çevirdiklerini anlatan Uyanık, bu projeyi gerçekleştirirken ortaya ciddi anlamda enerji açığının çıktığını söyledi. Bu enerji açığını kapatmak için de yeni bir proje başlattıklarını vurgulayan Alper Uyanık, işlemlerin kabul görmesi durumunda bu sistemin de enerjisini karşılayacaklarını bildirdi. Uyanık, tesisten çıkan atık çamurları önce 4–5 işlemden geçirdiklerini daha sonra yakma ünitesinde külle çevirdiklerini anlattı.

Atıksu tesislerinden çıkan sular ile hidroelektrik santralı (HES) kurmayı planladıklarını da dile getiren Uyanık, “Bunların hepsini yaptığımız zaman şuanda yüzde 55 olan elektrik gelirimiz yüzde 95’lere çıkacak. Bu rakam Türkiye’de ve Avrupa’da en yüksek rakam olacak. Zaten çamurdan ve metan gazından elde ettiğimiz elektrik ile yüzde 55 elektriğimizi karşılıyoruz. Ancak bunu arttırmak için çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.