Garanti Bankası'nın Anadolu Sohbetleri'nin sonuncusu Şanlıurfa'da yapıldı. 2002'den bu yana 42 ilde 54 toplantı yapıldı.
Abone olGaranti Bankası ile Dünya Gazetesi işbirliği ile 2002'de başlayan Anadolu Sohbetleri'nin sonuncusu Şanlıurfa'da yapıldı.
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere'nin konuşmasıyla başlayan toplantı, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demirci'nin konuşmasıyla devam etti.
Nafiz Karadeniz, yapılan toplantıların önemine değinerek, bu toplantıların devam edeceğini söylerken, İsmail Demirci, Şanlıurfa'nın kalkınması için Ankara'ya çağrıda bulundu.
Gazeteci Osman Saffet Arolat'ın yönetimindeki toplantının bir başka konuşmacısı Şanlıurfa Belediye Başkanı Eşref Fakıbaba oldu. Fakıbaba, GAP'ın bitirilmesiyle birlikte, bölgeye gelenlerin bu şehri tanıyamayacağını kaydetti.
Şanlıurfa'ya yeni bir kimlik kazandırmak gereğine dikkat çeken Fakıbaba, başkanı olduğu kentin terör kendi olmadığını savundu.
Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı Genel Sekreteri Özen Dallı ise, Şanlıurfa'nın nasıl gözde bir marka olacağını detaylarıyla anlattı. GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocaoğlu ise, bölgesel kalkınmasını ve GAP eylem planı ile ilgili bilgi verdi.
Prof Asaf Savaş Akat'ın Ülkelerle ekonomik ilişkiler ve Kültür Turizmi ekonomisi konusunda konuştu. Akad'ın konuşmasından sonra, soru cevap bölümüne geçildi.
Garanti Bankası'nın Anadolu Sohbetleri yarın sona erecek...
İŞTE TOPLANTIDAKİ KONUŞMALAR:
GARANTİ EN ÇOK KREDİ VEREN BANKA
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, 6 yıl içerisinde 43 ilde, 55 toplantı yaparak, 17 bin girişimciyle bir araya geldiklerini söyledi.
Bu toplantılar sırasında iş adamları ve sektör temsilcileriyle fikir alışverişinde bulunduklarını aktaran Karadere, Garanti Bankası'nın haziran ayı sonu itibariyle şube sayısının 713'e ulaştığını bildirdi.
Yeni şube açmaya devam edeceklerini belirten Karedere, ''Türkiye'de dış ticarette yüzde 16 payla lider konumdayız. İhracat payımız yüzde 18,2, ithalatta ise yüzde 24,8'lik paya sahibiz. Garanti Bankası olarak 2007 yılını toplam kredilerde birinci sırada bitirdik ve Türkiye'nin en çok kredi veren bankası unvanını sahip olduk'' diye konuştu.
ÖNEMLİ SEKTÖRLERE FİNANSMAN DESTEĞİ-
Nafiz Karadere, özelleştirme ve şirket satın alımlarına 3,7 milyar dolar kaynak aktardıklarını ve Türkiye'nin çok önemli alt yapı projelerine 2,4 milyar dolarlık finansman sağladıklarını ifade etti.
Turizm ve ulaştırma sektörüne 1,3, ülke kredileriyle finanse edilen yatırımlara 221 milyon dolarlık finansman desteği sunduklarına işaret eden Karadere, ''Türkiye'nin son yıllarda parlayan yıldızı'' olarak nitelendirdiği denizcilik sektörüne ise 3,9 milyar dolarlık kaynak aktarımı yaptıklarını söyledi.
Aynı süreçte enerji sektörüne 1,5 milyar dolar, uluslararası işbirliklerine de 321 milyon dolar destek verdiklerini belirten Karadere, şöyle devam etti:
''Bunlar Türkiye'nin kalkınmasında son derece önemli konular. Türkiye'deki her sektörün özel bir durumu var. Bunların her birine farklı finansman yaklaşımları getirdik ve 16 sektör paketi oluşturduk. Bu sayede KOBİ'lere sağlanan destek 1,7 milyar YTL'ye ulaştı. Ayrıca Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEP) ile ortaklaşa 0 faizli krediyi özel bankalar içerisinde KOBİ'lere ilk kez biz sunduk.''
Garanti Bankası'nın kredi kartları cirosundaki payının yüzde 21.18'e ulaştığını hatırlatan Karadere, ''Bugün Türkiye'deki kart cirosunun 5'te biri Garanti Bankası kredi kartlarından geçmekte. POS adedi payımız da yüzde 22,44, Bu bizim için önemli bir kıvanç noktası. Ayrıca yurt dışında önemli ülkelerin önemli bankalarına danışmanlık hizmeti veriyoruz'' şeklinde konuştu.
ŞANLIURFA VE GAP EYLEM PLANI-
Nafiz Karadere, Şanlıurfa'da faaliyet göstermekten büyük memnuniyet duyduklarını, şu ana kadar topladıkları kaynağın iki katından fazlasını müşterilerine kredi olarak verdiklerini belirtti. Karadere, Şanlıurfa'da 2 olan şube sayısını da 3'e çıkarmayı planladıklarına değindi.
Konuşmasının bir bölümünde ''GAP Eylem Planı''na da değinen Karadere, söz konusu plan sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde hayata geçirildikçe, Şanlıurfa'nın dünyadaki benzer kırsal alanlar için örnek bir uygulama haline geleceğini ifade etti.
Karadere, dünyada gıda ve temiz tarım alanlarının son derece önemli olduğu bir dönemde Şanlıurfa'nın 9 bin hektarlık potansiyel sulanabilir alanlarının değerlendirilmesiyle dünyadaki gıda krizine alternatif çözümler üretilebileceğini sözlerine ekledi.
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Demirkol da Şanlıurfa'nın tarih, turizm ve ticaret alt yapısından bahsederek, bölgede yatırımın avantajları hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Toplantıya; GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, AK Parti Şanlıurfa milletvekili Abdülkadir Emin Önen, Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu ile çok sayıda davetli katıldı.