GAP'ın faaliyete girmesiyle birlikte, altın bileziği belli oldu.
Abone olGAP'in faaliyete girmesiyle birlikte tarim, sulama ve enerjiden sonra balikcilik da bolgede onemli bir sektor haline geldi.
Guneydogu Anadolu Projesi (GAP) ile birlikte Sanliurfa'da tarim, enerji, turizm, spor gibi alan ve sektorlerde cesitlilik gorulmeye baslandi. Keban ve Karakaya Baraj Golleri'ne yerlestirilen limnolojik etut sonuclarina gore yapilan aynali sazan baliklandirma calismalarindan Ataturk Baraj Golu de etkilenmis oldu.
1991 yilinda baslayan baliklandirma calismalarinda, simdiye kadar DSI 15. Bolge Mudurlugu'nce 4 milyon 775 bin adet, 5-6 santim boyunda aynali sazan yavrusunun baraj golunun degisik bolgelerinebirakildigi ogrenildi.
Sanliurfa'nin Bozova ilcesine bagli Ataturk Baraj Golu sahasinin 2. avlak kisminda yer alan 8 bin 600 hektarlik alanda gerceklestirilen balikcilik faaliyetleri, bolge insani icin de onemli bir istihdam kaynagi oldu. DSI 15. Bolge Mudurlugu'nun baliklandirma calismalarina hiz vermesiyle birlikte on plana cikan balikcilik sektorunden halen 50 civarinda ailenin gecimini sagladigi ogrenildi.
Bu arada dunyanin sayili barajlari arasinda yer alan Ataturk Baraji'nda sabut baligi uretimine de baslandigi bildirildi. DSI'nin arastirmalarina gore, etinin lezzeti ile bilinen sabut baligini uretmek icin daha once dunyada Hindistan, Turkiye'de de Firat Universitesi deneme yapti ancak istenen sonuc alinamadi.
Yetkililer, yillik 50 milyon adet uretim kapasitesine sahip balik uretme tesislerinde sabut baligi uretiminde basari elde ettiklerini kaydederek Firat ve Dicle'nin en kaliteli baligi olan sabut baligiuretiminin bundan sonra Ataturk Baraji'ndaki balik uretme istasyonunda yapilacagini soyledi.
Yetkililer, balik uretme istasyonunda uretilecek olan sabut baliginin, evcillestirildikten sonra alabalik ve aynali sazan baliklari gibi basta Ataturk Baraji olmak uzere GAP kapsamindaki barajlarin gollerine birakilacagini soyledi.