CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kurultayda açıkladığı sosyal yardım paketinin uygulanması için 20 milyar liraya ihtiyacı var.
Abone olCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu önceki gün kurultayda verdiği vaatlerle Aile Yardımı Sigortası, üniversite öğrenci harçlarını kaldırma ve çiftçiye yüzde 50 indirimli motorin sözü verdi. CHP halen ekonomik programını hazırlıyor. Ancak bu paketin hayata geçmesi için en az 20 milyar liralık bir kaynağa ihtiyaç var.
Habertürk'ün haberine göre, kurultaydaki ekonomik vaatler arasında yer alan bu üçü, mevcut verilerden hesaplandığında CHP'nin iktidar olması halinde yıllık toplam 20 milyar TL'lik destek getiriyor. Kılıçdaroğlu, önceki günkü konuşmasında Aile Yardımı Sigortası'nda ihtiyacı olan ailenin kadın üyesine aylık 600 TL ödeneceğini belirtti. CHP kaynaklarına göre Mevcut gıda, yakacak ve eğitim yardımları Aile Yardımı Sigortası altında birleştirilecek. Halen il özel idareleri-belediyeler sosyal hizmet giderleri belediyeler, genel bütçe hane transferleri ve Sosyal Yardımlaşma Teşvik Fonu giderlerine bakıldığında 3.1 milyar TL yıllık harcama görülüyor. Ancak birçok kurumun bütçelerinde yardım için ayrılmış kalemler bulunuyor. Aile Sigortası'nın hedef kitlesi olarak mevcut yeşil kart kullanıcıları görülüyor. İşsiz kalanlar için de tamamlayıcı özelliği olacak.
2.5 MİLYON YEŞİL KARTLI
Yeşil kart kullanan hanelerin sayısının 2.5 milyon TL olduğu dikkate alındığında hane başına aylık 600 TL ödeme, yıllık 18 milyar TL'lik bir yardım bütçesi doğuruyor. CHP'nin önceki açıklamalarında da gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 1.25'inin sosyal yardımlara ayrılması öngörülüyordu. GSYİH'nin 1 trilyon TL'ye yaklaştığı dikkate alındığında CHP'nin 12 ile 18 milyar TL arasında doğrudan yardım olarak genel bütçede ayırmayı amaçladığı görülüyor. Bu rakamın 15 milyar TL'ye bağlanması bekleniyor. İşsizlik Sigortası ödemesi aylık brüt asgari ücretin yüzde 80'ini geçemiyor. En fazla 608 TL ödenebiliyor. Genelde 400 TL civarında gerçekleşiyor. Aile Yardımı Sigortası ile ödeme 600 TL'ye tamamlanmış olacak.
ÜNİVERSİTE HARÇLARI
Kılıçdaroğlu'nun 'üniversite harçlarını kaldıracağım' sözü çocuğunu üniversitede okutan ailelerin bütçesini hafifletmeye yönelik bir adım olacak. Halen üniversite harçları 71 ile 591 TL arasında değişiyor. İkinci öğretim programlarında ise bu rakam 4 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Harçların öğrenci başına 200 TL yük getirdiği dikkate alınırsa kaldırılmaları yıllık 300 milyon TL'lik bir rahatlama getirecek. Kılıçdaroğlu'nun iki yılda üniversitelerdeki yurt açığını kapatacağını vaat etmesi, iktidara gelmesi halinde yükseköğrenim kurumlarına yönelik ciddi bir inşaat hamlesi başlatacağını gösteriyor.
DAR GELİRLİ VE ÇİFTÇİYE DESTEK SÖZÜ
Aile Yardımı Sigortası: 15 MİLYAR TL
Aile başına 600 TL'lik yardım yapılacak. 2.5 milyon yeşil kartlı hane yararlanacak. Geliri 600 TL'nin altında olanlar, bu rakama tamamlanacak. Yıllık 15 milyar TL ödenecek
Çiftçiye ucuz mazot: 5.3 milyar TL
Çiftçinin tükettiği mazotun fiyatı yüzde 50 indirilecek. Bu, verginin sıfırlanmasıyla mümkün olabilecek. Çiftçinin payına düşen 5.3 milyar TL vergi ortadan kalkacak.
Öğrenci harç ödemeyecek: 300 milyon TL
Devlet üniversitelerinde okuyan yaklaşık 1.5 milyon öğrencisi yıllık ortalama 300 milyon TL harç ödemesi yapıyor. Bu rakam sıfırlanacak.
Çiftçinin mazotta vergi yükü 5.3 milyar TL
Kılıçdaroğlu'nun çiftçiye yüzde 50 indirimli motorin vaadi ise kırsal motorinden alınan ÖTV ile KDV'nin sıfırlanmasıyla mümkün olacak gibi gözüküyor. 2009 yılı rakamlarına bakıldığında Türkiye'de 11.9 milyar litre kırsal motorin tüketildi. Vergiler dahil 32 milyar TL'lik kırsal motorin satışı gerçekleşti. Kırsal motorin satışından alınan vergiler toplamı ise 15 milyar TL'yi buluyor. Kılıçdaroğlu'nun yüzde 50'sini indireceği yük ise 2009 itibarıyla 16 milyar TL'ye denk geliyor. Kırsal motorinin pompa fiyatının oluşumuna bakıldığında ise fiyatın yüzde 50 inebilmesi için vergilerin sıfırlanması gerektiği görülüyor.
AB'DE ÇİFTÇİYE YÜZDE 40 İNDİRİMLİ
Türkiye'de kesin olmamakla birlikte kırsal motorinin yüzde 30 ile yüzde 40'lık kısmının çitfçi tarafından kullanıldığı hesapları yapılıyor. CHP'nin programları halen hazırlandığı için kırsal motorini sadece kendisi için kullanan çiftçiyi nasıl ayıracağı henüz belli olmadı. Çiftçi tüketiminin payı yüzde 35 olarak dikkate alınırsa, bu durumda 5.3 milyar TL'lik verginin sıfırlanması gerekiyor. Çiftçiye ucuz motorin uygulaması AB ülkelerinde var olan bir uygulama olarak anılıyor. AB ülkelerinde tarımda kullanılan motorin, ortalama yüzde 40 indirimle satılıyor. CHP iktidara gelmesi halinde AB modelini izlerse, bu 2 TL'Lik pompa fiyatı anlamına geliyor.
DOĞU VE G.DOĞU'YA SIFIR FAİZLİ YATIRIM KREDİSİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun son kurultayda gündeme getirdiği vaatlerin ekonomi politikasıyla ilgili olanları şöyle:
- Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da önceden seçilmiş yatırımlara sıfır faizli, uzun vadeli kredi verilecek.
- Kamuda taşeron işçilik kaldırılacak.
- Kamuda sözleşmeli personel uygulaması sona erecek.
- Emeklilerin intibak yasası çıkarılacak.
- Yenilenebilir enerjiye öncelik verilecek.
- Kamu İhale Yasası AB standartlarında yeniden düzenlenecek.
- Sıcak para ile mücadele edilecek.
- Yüksek katma değerli üretime dayalı kalkınma desteklenecek.