Hükümet ile cemaat arasındaki gerilim yurtdışına uzandı. İngiliz haber ajansı Reuters, bu gelişmeyle ilgili bir analiz haberi yayınladı.
Abone olHabere göre, hükümet-Gülen hareketinin yurtdışındaki okulları ve banka şubeleri için düğmeye bastı.
30 Mart seçimleri geride kaldı ama hükümet ile Gülen cemaati arasındaki gerilim bitmiş değil.
İngiliz haber ajansı Reuters'ya yayınlanan bir analiz yazısına göre, iki tarafın savaşında yeni bir raund başladı, o cephe yurtdışına uzanıyor.
Habere göre, hükümet Gülen hareketinin yurtdışındaki okulları ve banka şubeleri için geçti harekete.
Gülen hareketinin 160 ülkede 2 bin eğitim tesisi var. Afrika ülkesi Gambia bu hamleden ilk etkilenen ülkelerden.
KAPATILACAĞINA DAİ İHBAR MEKTUBU ALDI İDDİASI
Gambia'daki Gülen cemaatine ait Yavuz Sultan Selim okulunda çocuklarını okutanlar, kapatılacağına dair ihbar mektubu aldı hafta içinde. Okul, teknik donanımı ve İngilizce eğitimiyle, Gülen okulları arasında en popüler olanlardan.
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Tercan Ali Baştürk'e göre, diğer ülkelerdeki okullar da bu kararlara maruz kalabilir.
Bu noktada ülke elçiliklerinin Ankara'ya nasıl bir yanıt vereceği belirleyici. Gambia gibi Ankara'dan direk yardımla ayakta kalan ülkelerin, kapatılma talebine karşı koyma gücü daha az.
Baştürk'e göre hükümet, yerel hassasiyetlere göre strateji geliştiriyor.
Bir diğer hamle de bankalarla ilgili. Bank Asya'dan, Afrika ülkelerindeki hizmet hareketiyle anlaşmaları olduğu gerekçesiyle toplu depozito çekimleri yaşandı. Basında çıkan haberlere göre, bankadaki depozitoların yüzde 20'si geri çekildi.
Reuters'a konuşan Banka Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Beyaz, bankanı herhangi bir tehdit altında olmadığını savundu.