Salıpazarı Liman Sahası'nın (Galataport) özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi veren doğuş holding A.Ş oldu.
Abone olTürkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ'ye ait Salıpazarı Liman Sahası'nın 30 yıl süreyle "işletme hakkı verilmesi" yöntemiyle özelleştirilme ihalesi nihai pazarlık görüşmesinde, en yüksek teklifi 702 milyon dolar ile Doğuş Holding verdi.
Özelleştirme İdaresinde, Ahmet Aksu'nun komisyon başkanlığında yapılan nihai pazarlık görüşmesinde ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı.
1. elemeli yazılı turda en düşük teklifi veren Polimeks-Folkart-Sembol Ortak Girişim Grubu, 2. elemeli yazılı turda en düşük teklifi veren Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ elendi.
Açık artırmada ise Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ ile Global Yatırım Holding AŞ-Özak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ-Delta Proje İnşaat Turizm ve Sanayi AŞ Ortak Girişim Grubu yeni teklif vermedi.
701 milyon dolarla başlayan açık artırmada en yüksek teklifi, 702 milyon dolar ile Doğuş Holding AŞ verdi.
EN UĞRAK LİMANLARDAN BİRİ
İstanbul Salıpazarı Kruvaziyer Limanı, 2011 yılındaki 627 bin 897'yi aşan yolcu ve 420 gemi sayısı ile Akdeniz'in en uğrak 10 kruvaziyer limanından biri konumunda bulunuyor. Limanının yolcu bazındaki pazar payı yüzde 26'ya karşılık geliyor.
İstanbul'un faaliyet halindeki tek kruvaziyer limanı olma özelliğine sahip Salıpazarı Limanı, tarihi yarımada, Beyoğlu ve Galata Kulesi gibi turistik ve sosyal-kültürel merkezlere yakınlığı nedeniyle kruvaziyer turisti tarafından tercih ediliyor. Liman bu özellikleri nedeniyle dünyanın en önemli kruvaziyerlerinin uğrak durakları arasında bulunuyor.
Liman sahasının, 100 bin 280 metrekare Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ mülkiyetindeki planlama alanı, 131 bin 821 metrekare kapalı alanı, bin 115 metre toplam rıhtım uzunluğu bulunuyor.
Projenin toplam planlama alanı 11 bin 867 metrekarelik dolgu alanla 112 bin 147 metrekareye çıkıyor. Kruvaziyer liman alanı 85 bin 208, yollar 892, rekreasyon alanı 13 bin 941, kültürel tesis alanı 12 bin 107 metrekareyi buluyor. Proje için maksimum 127 bin 811 metrekare yapılaşma ve 99 bin 256 metrekare inşaat öngörülüyor.
İstanbul 1 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun kararıyla "Kentsel Sit Alanı", Bakanlar Kurulu tarafından ise "Turizm Merkezi" olma özellikleri taşıyan proje alanı, Tophane Çeşmesi, Nusretiye Saat Kulesi, Nusretiye Cami, Kılıç Ali Paşa Cami, Nusretiye (Tophane Kasrı), Çifte saraylar (Mimar Sinan Üniversitesi) ile çevrelenmiş bir tarihsel bölgede yer alıyor.
Bilirkişi raporlarına göre, rıhtımların Deprem Yönetmeliği'ne uygun hale getirilmesi için güçlendirilmeleri gerekiyor.
TURİZMİ HAREKETLENDİRECEK
Özelleştirmeyle Türkiye'nin en önemli ve İstanbul'un tek kruvaziyer limanı olan İstanbul Salıpazarı Kruvaziyer Limanı'nın, çağdaş limancılığın gereklerine göre işletilen prestij bir kruvaziyer liman haline getirilmesi amaçlanıyor. Böylece İstanbul'un turizm potansiyeli ile Türkiye'nin turizm gelirlerinin artırılması hedefleniyor.
Ayrıca hayata geçirilecek imar planıyla, proje alanı ve arka plandaki kültür varlıklarının öne çıkarılarak, halkın proje alanı ve çevresindeki tarihi ve yeni yapılara erişimine imkan sağlanması, bölgenin ülke ekonomisine katma değer yaratacak yeni yapılarla kullanıma açılması öngörülüyor.
İstanbul'un eşsiz konumundaki alanın içerisindeki tarihi binalarının depreme karşı güçlendirilmesi de projenin hedefleri arasında yer alıyor.