BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
GÜNCEL

Galata Kulesi'ndeki restorasyon görüntüsü olay oldu! Böyle restorasyon mu olur

GALATA Kulesi'ndeki restorasyon çalışmalarında yaşanan rezaletin görüntüsü ortaya çıktı. 1500 yıllık Galata Kulesi içinde işçiler, bazı duvarları hilti diye tabir edilen iş makinasıyla yıktı. O anlar kameraya yansıdı. Kültür Bakanlığı devreye girdi.

1500 yıllık Galata Kulesi içinde işçiler tarafından hilti ile yapılan çalışma tepki çekti. Çalışmaya ilişkin görüntüleri paylaşan İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, yapılanların suç niteliğinde olduğunu söyledi. İBB, suç  duyurusunda bulunacağını açıklarken, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, "Hilti ile duvarlarda sıva sökümü yapılması tarafımızca da uygun görülmemekte olup, gereken müdahale yapılmış ve yapı müteahhidinin dikkati çekilerek gereken işlemlerin yapılmasına başlanmıştır" dedi.

Galata Kulesi'nin duvarlarının hilti ile kazıldığını gösteren görüntüleri paylaşan İBB Kültür Varlıkları Daire Başkan Polat, "İstanbul’un en önemli tarihi eserlerinden Galata Kulesi içerisinde yapılan akıl almaz uygulamaları acilen yetkili kurumların dikkatine sunuyorum" dedi. 

Murat Ongun: Suç duyurusunda bulunuyoruz

Yapılan yıkıma ilişkin görüntüleri paylaşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun da tepkisini dile getirdi. Çalışmayla ilgili "restorasyon görünümlü faaliyetler" ifadelerini kullanan Ongun, "İBB olarak sıralı tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz" dedi. 

Kültür Bakanlığı'ndan açıklama

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Galata Kulesi'ndeki restorasyon görüntüsüne ilişkin, "Hilti ile duvarlarda sıva sökümü yapılması tarafımızca da uygun görülmemekte olup, gereken müdahale yapılmış ve yapı müteahhidinin dikkati çekilerek gereken işlemlerin yapılmasına başlanmıştır" açıklaması yaptı.

Bakan Yardımcısı Demircan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Galata Kulesi ile ilgili olarak sosyal medyaya da yer alan eden bazı uygulamaların, Bakanlığın ilgili birimlerini de rahatsız ettiğini söyledi. Demircan, "Galata Kulesi'nin kısa bir süre içinde İstanbul'un kültürel mirasını tanıtan önemli bir merkez olarak İstanbulluların ve İstanbul'u ziyaret eden misafirlerimizin sıkça ziyaret edeceği bir mekân haline dönüşmüş olacağını birlikte göreceğiz." dedi.

Ne olmuştu?

Galata Kulesi’nin mülkiyeti 13 Mayıs 2019’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alınıp Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne verilmiş, İBB de Vakıflar’a karşı dava açmıştı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Kule'nin müze yapılması kararı alınmış ve açılan ihale ile başlayan restorasyon çalışmalarının 15 Eylül'de tamamlanması planlanmıştı. 

Sitene Ekle