BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,67
ALTIN 2.970,69
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Galata-Karaköy'de emlak fiyatları uçuşa geçti!

Geliştirilen Salı Pazarı Kruvaziyer projesiyle birlikte bölgenin turizm potansiyelinin artması, otel yatırımcılarının bölgeye daha çok ilgi göstermelerine neden olurken, gayrimenkul fiyatlarını da son iki yılda yüzde 60'lara varan oranda yükseltti.

Abone ol

İstanbul'un en eski yerleşim yerlerinden olan Galata-Karaköy bölgesi, turizm ve iş potansiyeli ile her dönem değerli bir alan oldu. Geliştirilen Salı Pazarı Kruvaziyer projesiyle birlikte bölgenin turizm potansiyelinin artması, otel yatırımcılarının bölgeye daha çok ilgi göstermelerine neden olurken, gayrimenkul fiyatlarını da son iki yılda yüzde 60'lara varan oranda yükseltti.

Karaköy, eski Antik Galata semtinin günümüzdeki adı. Denize yakınlığı, tarihi binaları ve ulaşım olanaklarıyla kentin en merkezi noktalarından biri olmasına rağmen uzıın bir süre büyük yatırımcıların ilgisini çekemeyen Karaköy'de küçük yap-satçılarla başlayan emlak hareketleri artık tamamen büyük yatırımcıların radarına girmiş durumda.

Ağırlıklı olarak taş binaların yer aldığı bölgede metrekare fiyatları geçmiş yıllarda ortalama 4.0005.000 TL iken, son üç yılda Salıpazarı Kruvaziyer projesinin yeniden gündeme gelmesiyle bölgedeki m2 fiyatları ortalama 9.000 TL'ye kadar yükseldi.

Karaköy ve Galata bölgesinde yapılan detaylı araştırmalar sonucunda, bölgede dükkanı veya konutu olanlar kişilerin satışlarını durdurduğu ya da uçuk rakamlar istemeyi tercih ettiklerine işaret ediliyor. Mal sahiplerinin bölgedeki fiyatların daha fazla artması öngörüsü nedeniyle satışa çıkardıkları konut veya dükkanları satmaktan vazgeçtikleri belirtiliyor.

Turistlerin uğrak yeri İstanbul'un en önemli ve en eski yerleşkelerden biri olan bölgenin eğlence ve kültürel aktivitelerin yoğunlaştığı Taksim'e yürüme mesafesinde olması, erişilebilirliğinin yüksek olması bölgeye değer katıyor. Tarihi Yarımada ve Boğaz'a yakınlığı nedeniyle de yerli ve yabancı turistler tarafından konaklama amaçlı olarak tercih ediliyor.

Kimler bina satın aldı?

• Ferit Şahenk - Galata Kuledibi bina • Faruk Eczacıbaşı - Galata Kuledibi bina • Kerim Kamhi - Kastro Apartmanı • Hakan Madencilik - Rıhtım Caddesi Han • Polimeks - Liman Han ve birkaç bina

Bölgede çok sayıda otel projesinin geliştirilmesi planlanırken, Salıpazarı Kruvaziyer projesinin geliştirilmesi ile beraber bölgede önemli bir turizm potansiyelinin oluşması bekleniyor.

TSKB Gayrimenkul Değerleme Özel Projeler Departmanı Değerleme Uzmanı Duygu Bircan, yerli ve yabancı turistlerin İstanbul'da yoğun olarak ziyaret ettikleri Sultanahmet, Eminönü, Beşiktaş ve Taksim üçgeninin tam ortasında konumlanan Karaköy-Galata Bölgesi'nin yoğun ticari potansiyelini desteklediğini söylüyor.

Son dönemde bölgenin sanat merkezleri, kafeler ve otellerle dolmaya başladığına dikkat çeken Bircan, "Bu değişimin en büyük nedeni Salıpazarı Kruvaziyer Limanı Projesi dir. Söz konusu projenin ihalesinin gerçekleşmesiyle yatırımlar arka arkaya gelmeye başlamıştır. Bu ilgi son üç yılda emlak fiyatlarını yüzde 60 civarında arttırdı. Söz konusu projenin ihalesinin gerçekleşmesiyle bölgede bir çok işhanı el değiştirirken, büyük grupların bölgedeki otel projelerinde de artış görülmekte." Marmaray'ın etkisi Geçtiğimiz yıl faaliyete geçen Marmaray Projesi'nin Sirkeci durağının bölgeye çok yakın konumlanması bölgenin değerini daha da artırdı.

Ulaşım olanaklarının çeşitliliği ve İstanbul'un önemli transfer merkezlerinden olan Kabataş, Eminönü, Taksim- Beyoğlu gibi bölgelere olan yakınlığı nedeniyle Karaköy ve Galata, turistler ve şehir merkezine iş amaçlı gelen otel kullanıcıları için de cazip bir nokta oluyor.

Tüm bu gelişmelere paralel olarak son dönemde bölgede pek çok bina yatırımcılar tarafından otele çevriliyor. Bölge, otel projelerinin yanı sıra ofis olarak da ilgi görürken, otel yatırımlarının ağırlıklı olduğu dikkat çekiyor.
Bölge, Taksim'e ve Tarihi Yarımada'ya yakınlığı açısından, her profilden insan tarafından eğlence, yeme-içme ve konaklama için tercih ediliyor.

İstiklal Caddesi ve Tophane hinteıiandındaki meydan ve sokaklarda yenileme ile prestij kazandırılan alt bölgeler oluşturuldu.

Özellikle Nevizade, Aşmalı Mescit, Fransız Sokağı, Galata Meydanı ve Tünel Meydanı, yeme-içme kültürü dahilinde gelişim gösteren bölgeler olurken, Tarlabaşı Projesi gibi büyük ölçekli kentsel dönüşüm projeleri de bulunuyor.

Bölgedeki bir diğer önemli değişim ise Haliç Tersanesi Projesi. Tarihi Haliç Tersaneler Bölgesi'nin yat limanına dönüştürülmesi planlanan projede 70'er yat kapasiteli iki yat limanı, 400'er oda kapasiteli 5 yıldızlı otel, cami, AVM ve otopark yapılması planlanıyor. Söz konusu proje Karaköy ve Galata Bölgeleri'nin gelişimini tetikleyecek unsurlardan biri olarak gösteriliyor.

Ticaret merkezi

Karaköy bölgesi İstanbul'un en eski ticaret ve finans merkezi. Bankalar Caddesi üzerinde hala geçmişten günümüze kalan banka binaları önemli bir hizmet faaliyeti yürütüyor. Kemeraltı Caddesi üzerinde de nitelikli ofis binaları ve işhanları yer alıyor. Necatibey Caddesi üzerinde ise eski işhanları bulunuyor. Tüm bu etkenler proje alanının bulunduğu Karaköy'ün çekim gücünü ve bölgeye olan talebi arttırıyor.

Karaköy bölgesinin uzantısı olan Meclis-i Mebusan Caddesi üzerindeki binaların son bir yıldır el değiştirdiğine dikkat çekiliyor.

Salıpazarı Kruvaziyer Limanı Projesi nin gerçekleşmesi ile birlikte bölgenin turizm odaklı yeni ticari işlevleri ile büyük kar sağlayacağı da vurgulanıyor. Salıpazarı Kruvaziyer Limanı Projesi'nin gündeme gelmesi ile birlikte özellikle Karaköy olmak üzere projenin yakın çevresindeki binaların el değiştirdiği ve satın alınan binaların çoğunlukla otel olarak projelendirildiğine dikkat çekiliyor.

Kruvaziyer limanı işlevi de olacak olan proje ile birlikte, şu anki durumdan daha fazla turist getirişi olacağı ve gelen turistlerin konaklama için, Beşiktaş-Eminönü-Taksim üçgeninin ortasında yer alan Karaköy-Tophane bölgesini tercih edecekleri öngörülüyor. Böylece bölgede mevcuttakinden daha fazla otel yatırımına ihtiyaç duyulacağı da belirtiliyor.

Yeni oteller açılıyor Bölgede geçtiğimiz yıl mart ayında 44 oda kapasiteli The Haze Hotel hizmete girdi.

Kemankeş Caddesi üzerinde, Akfen GYO tarafından inşa edilen 5 yıldızlı, 200 odalı Novotel Karaköy projesinin 2015 yılında tamamlanıp hizmete açılması planlanıyor.

Akfen GYO Yönetim Kurulu Başkanı Süha Güçsav, Novotel Karaköy'ü 2015 yılının ilk yarısında tamamlayıp hizmete açmayı hedeflediklerini açıklamıştı. Bölgede yer alan bir diğer otel projesi de Bankalar Caddesi üzerinde yer alan tarihi Sümeıbank binası, Yılmaz Ulusoy Holding tarafından 63 oda kapasiteli butik otele dönüştürüldü.

Önümüzdeki 5 yıl M2 fiyatları nasıl değişti?

Bölgede geçmiş yıllarda ortalama m2 fiyatları 4.000- 5.000 TL iken, son üç yılda Salıpazarı Kruvaziyer projesinin yeniden gündeme gelmesiyle bölgedeki m2 fiyatları ortalama 9.000 TL'ye kadar yükseldi.

içinde Karaköy ve çevresinde 3 farklı butik otel projesi daha geliştirmeyi planladığını geçtiğimiz aylarda açıklamıştı. Bankalar Caddesi üzerinde yer alan tarihi Bereket Han binası içerisinde hayata geçirilmesi planlanan 18 odalı butik otel projesi de diğer önemli projelerden biri.

Bankalar Caddesi üzerinde geliştirilen bir diğer otel projesi de Seba inşaat tarafından satın alınarak butik otel yapılması planlanan Tütün Han ile Veli Alemdar Han'lar. Söz konusu projeler kapsamında, Tütün Han bünyesinde 60 odalı butik otel, Veli Alemdar Han bünyesinde ise 150 yatak kapasiteli, 60 odalı otel projelerinin geliştirilmesi planlanıyor.

Bölgede geliştirilmesi planlanan diğer projeler ise; Torunlar Holding tarafından satııı alınan Türkbank binası bünyesinde geliştirilmesi planlanan butik otel projesi, Hakan Madencilik tarafından yap işlet devret modeli ile kullanım hakkı alınan Vakıflar Bölge Müdürlüğü binası kapsamında geliştirilmesi planlanan 5 yıldızlı otel projeleri oluyor.

Tarihi binalar mercek altında Bölgede özellikle Kemeraltı Caddesi ile Kemankeş Caddesi arasında kalan alanda yer alan tarihi binaların butik ve suit otel konseptinde otellere dönüştürülmesi projeleri olduğu da bölgedeki emlakçılar tarafından vurgulanıyor.

Fındıklı- Kabataş'ta, Meclis-i Mebusan Caddesi üzerinde konumlu olan Aksigorta Genel Müdürlük binası, 2013 Mayıs ayında 72 milyon dolara İlkhanedan Otelcilik ve Turizm A.Ş'ye satıldı. Söz konusu binanın otele çevrilmesi planlanıyor. Bölgedeki butik oteller incelendiğinde, oda sayıları 20- 90 aralığında olup, ortalama yüzde 75- 80 doluluk ile hizmet veriyorlar. Nitelikli otellere bakıldığında, oda sayıları 20- 203 aralığında olurken, ortalama yüzde 75- 80 doluluk oranları ile hizmet verdikleri görülüyor.