BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,88
ALTIN 2.972,79
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Galaksilerden çok net görüntüler alındı

Gökbilimciler uzayda yine inanılmaz görüntüler elde etti.

Abone ol

Gökbilimciler ultraviyole ışınlar aracılığı ile Dünya'ya en yakın iki galaksinin şimdiye kadarki en net görüntüsünü elde etti.

Bilim insanları Dünya'ya yakın iki galaksiyi ultraviyole ışınlarla görüntüleyerek, şimdiye kadarki en net görüntüleri elde etti.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA ile Pennsylvania Eyalet Üniversitesi uzmanlar tarafından yürütülen ortak projede, Swift uydu teleskobuyla çekilen binlerce görüntü bir araya getirildi.

Küçük ve Büyük Macellan Bulutu adı verilen 2 galaksi, dünyadan 163 bin ve 200 bin ışık yılı uzaklıkta bulunuyor ve ancak güney yarımküreden görülebiliyor.

Büyük Macellan Bulutu Samanyolu Galaksisi'ne en yakın üçüncü galaksi ve Samanyolu'nun onda biri büyüklüğünde. Küçük Macellan ise, büyüğünün yarısı kadar. Bu yüzden her iki galaksinin bir zamanlar Samanyolu'nun uydu galaksileri olduğu düşünülüyor.

Birbirlerinin çevresinde dönen 2 galaksinin ultraviyole ışıkla görüntülenmesi, güneş ve diğer yıldızların baskın ışığı yüzünden görülemeyen yıldız ve gezegenlerin de resmedilmesini sağladı.

NASA'da çalışan gökbilimci Stefan Immler, ultraviyole ışık kullanılarak elde edilen 2 bin 200 görüntüyü, tek bir görüntüde topladı.

Immler, bu görüntüyle yıldızların her bir galakside nasıl doğduklarının ve geliştiklerinin daha iyi anlaşılabileceğini belirtiyor.

Büyük Macellan galaksisinde en aktif bölge Tarantula Nebulası. (1'51") İmmler, Tarantula'yı bir yıldız fabrikasına benzetiyor, bu nebulada her yıl binlerce yeni yıldız doğduğunu söylüyor.

Büyük ve Küçük Macellan galaksileri, 1519 yılında Portekizli denizci Ferdinand Macellan tarafından keşfedilmişti.