Sanayileşmiş ülkeler grubu G7, Ukrayna'da yeni seçilen hükümetin tam anlamıyla arkasında olduklarını açıkladı. G7 zirvesi, Rusya'nın gruptan ihraç edilmesinin ardından Soçi yerine Brüksel'de yapılıyor.
Abone olBrüksel'de bir araya gelen sanayileşmiş ülkeler grubu G7'nin liderleri, Ukrayna'nın yeni hükümetinin tam anlamıyla arkasında olduklarını açıkladı.
Zirvede konuşan Alman Başbakanı Angela Merkel, G7 ülkelerinin arasında Ukrayna konusunda "büyük bir ortak zemin" olduğunu söylerken, ABD Başkanı Barack Obama ise Rusya'yı Kiev'le ilişkiye geçmek için ortaya çıkan "fırsatı yakalamaya" çağırdı.
İngiltere Başbakanı David Cameron ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den üç isteği olduğunu söyledi. Bunlar Ukrayna'nın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Petro Proşenko'nun tanınması, Ukrayna sınırına silah sevkiyatının durdurulması ve silahlı ayrılıkçılara verilen desteğin durdurulması.
Putin'in Cuma günü Fransa'nın başkenti Paris'te Cameron'un da aralarında bulunduğu Avrupalı liderlerle biraraya gelmesi bekleniyor.
Liderle Paris'te Normandiya Çıkarması'nın 70. yıldönümü için biraraya gelecek. Putin'in törenlerde yer alacak olan Poroşenko ile görüşme olasılığını dışlamadığı belirtiliyor.
Ancak Obama ve Putin arasında herhangi bir görüşme planlanmadı.
Fikir alışverişi
Merkel G7 liderlerinin Ukrayna ve Rusya hakkında "fikir alışverişinde" bulunduğunu söyledi ve "Meselenin özü açısından farklılık yok" dedi ve aralarında "büyük bir ortak zemin" olduğunu ekledi.
Zirvenin ev sahibi AB ise Ukrayna'nın doğu kısımlarında düzeni tekrar sağlamasının "anayasal hakkı" olduğunu söyledi.
AB yetkilileri Rusya'yı Ukrayna'ya müdahale etmekten vazgeçmeye ve durumu tırmandırmamaya çağırdı.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso grubun Rusya'ya "kararlı bir mesaj" göndermek konusunda birleştiğini ve yeni Ukrayna makamlarını "tanıması ve onlarla tam ilişkiye geçmesi" gerektiğini söyledi.
Barroso Rusya'nın "Ukrayna'nın doğusundaki durumu tırmandırmamak için somut ve inandırıcı önlemler alması" gerektiğini de söyledi.
Brüksel'de toplanan bu zirve, Mart ayında Rusya Kırım'ı ilhak ettiği için G7'den çıkarıldığından bu yana toplanan ilk zirve olma özelliği taşıyor.
Yeni yaptırımlar
Liderler sabah saatlerinde Ukrayna'nın doğusunu istikrarsızlaştırmayı sürdürmesi halinde Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulamaya hazır olduklarını açıklamıştı.
G7 liderleri ortak açıklamalarında "Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlali sürdürmesini hep birlikte kınıyoruz" demişti.
G7 ülkeleri Rusya'ya enerji sektörünü de kapsayan ticari ve mali yaptırımlar uygulayabileceklerini bildirmişti.