BIST 10.001
DOLAR 35,38
EURO 36,45
ALTIN 3.040,65
HABER /  DÜNYA

G. Osetyanın Rusya hayali

Güney Osetya'nın sözde Cumhurbaşkanı Kokoiti, Rusya ile birleşebileceklerini açıkladı!

Abone ol

Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgesi Güney Osetya'nın sözde Cumhurbaşkanı Edvard Kokoiti, Rusya Federasyonu içerisinde yer alan Kuzey Osetya başkenti Vladikavkaz'ta yaptığı açıklamada, Güney Osetya vatandaşlarının yüzde 95'nin Rusya vatandaşı olduğunu ve Güney Osetya'nın Rusya Federasyonu'na girmek istediğini söyledi.

Güney Osetya'nın, Kuzey Osetya ile birlikte 1774 yılında Rusya İmparatorluğu'na girdiğini ileri süren Güney Osetya'nın sözde Cumhurbaşkanı Kokoiti, "Güney Osetya, yeniden Rusya'nın bir birimi olmak istiyor. Güney ve Kuzey Osetya birleşip Rusya Federasyonu içerisinde bir birim olarak yer almalıdır" dedi. Ayrılıkçı lider Kokoiti, "Elimizdeki tarihi belgeler ve halkımızın isteğinden yola çıkarak, Rusya Federasyonu Anayasa Mahkemesi'ne bir başvuru yapıp, Güney Osetya'nın Rusya içerisine yer almasının hukuken tanınmasını isteyeceğiz" şeklinde konuştu.

Konu ile ilgili açıklama yapan Gürcistan Sorunlu Bölgelerden Sorumlu Devlet Bakanı Giyorgi Hayndrava, "Kokoiti'nin bu açıklamalarını ciddi bir şekilde değerlendirmek imkansızdır. Gürcistan-Rusya ilişkilerine ve uluslararası hukuka aykırı bu söz konusu başvuru, ne Rusya Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilebilir, ne de Rusya Hükümeti bu yönde herhangi bir karar alır" ifadelerini kullandı. Güney Osetya yönetiminin Rusya ile birleşme çağrılarının daha önceki yıllarda da yaptığını hatırlatan Hayndrava, "2004'te Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma, Güney Osetya'nın Rusya'ya girişinin imkansız olduğunu karara bağladı" dedi.
Gürcistan'ın merkezi Şida Kartli vilayetinde yer alan Güney Osetya bölgesi, 1922 yılında Gürcü ve Rus komünistlerin gayretleri ile Gürcistan Sovyet Cumhuriyeti Devleti içerisinde özerklik statüsüne kavuşmuştu. 1990-1992 yıllarında Güney Osetya ayrılıkçıları ile Tiflis merkezi arasında süregelen çatışmalar sonucu Güney Osetya, bağımsızlığını ilan etmişti. Bölgede 1992 yılından beri Rus Barış Gücü tarafları ayırma ve barışı koruma operasyonları yürütüyor.

Gürcistan hükümeti Güney Osetya anlaşmazlığının barışçıl bir şekilde çözülmesinden yana olduğunu açıklamış ve bu çerçevede Gürcistan Devleti içerisinde Osetya halkının haklarının korunmasını içeren bir barış planı sunmuştu.