BIST 9.165
DOLAR 34,36
EURO 36,98
ALTIN 2.972,57
HABER /  GÜNCEL

G. Kore'den K. Kore'ye 'propaganda yayınına devam ederiz' tehdidi

Güney Kore, Pyongyang'ın sınırda iki askerlerinin yaralanmasına neden olan kara mayınlarıyla ilgili Güney'e özür dilemediği sürece sınırda hoparlörlerle yaptıkları propaganda yayınlarına devam edeceklerini duyurdu.

Abone ol

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, iki askerlerinin yaralanmasına neden olan kara mayınlarıyla ilgili Kuzey Kore özür dilemediği sürece 'sınır ötesi propaganda yayınlarına devam edeceğini' söyledi.

Pyongyang, Güney Kore'nin hoparlörlerle sınırda yaptığı propaganda yayınlarının 'yarı savaş ilanı' anlamına geldiğini öne sürüp, bu yayınların durmaması halinde 'güçlü bir askeri eyleme' başvuracağını açıklamıştı.

Kore Yarımadası'nda tırmanan gerilimin sona erdirilmesi için taraflar arasında hafta sonu başlayan görüşmelerden henüz bir sonuç alınamadı.

Askeri yetkililer ise, Perşembe günü kısa süreli karşılıklı ateş açılması üzerine tetikte bekliyor.

Kuzey Kore, sınıra kara mayınları yerleştirdiği suçlamasını reddiyor. Ay başında askerden arındırılmış bölgede devriye gezen iki Güney Kore askeri, kara mayınlarının patlaması sonucu yaralanmıştı.

Güney Kore, Perşembe günü Kuzey'e ateş açtıkları suçlamasını da reddediyor.

Görüşmeler hafta sonu başladı

Güney Kore Devlet Başkanı Park, Başkanlık ofisinden yaptığı yazılı açıklamada "Açık bir özre ve bu tip provokasyonların, gerilimin yeniden yaşanmaması için önlemler alınacağının teminatına ihtiyacımız var" dedi.

Açıklamada, "Aksi taktide, hükümet gereken adımları atar ve hoparlörlerden yayınlara devam eder" ifadeleri yer aldı.

Güney Kore, 11 yıl aradan sonra ilk defa bu ay, sınırda askerden arındırılmış bölgede propaganda yayınlarına yeniden başladı.

Taraflar arasında görüşmeler Cumartesi günü, sınırda 'ateşkes köyü' olarak bilinen Panmunjom'da başladı.

Güney Kore'yi, ulusal güvenlik danışmanı Kim Kwan-jin ve Birleşim Bakanı Hong Yong-pyo temsil ediyor. Kuzey Kore ise görüşmelere üst düzey yetkililer Kim Yong-gon ve Hwang Pyong-so'yı gönderdi. Birçok uzman Hwang'ı, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'dan sonraki en yetkili kişi olarak görüyor.

Yonhap haber ajansına göre Güney Kore ordusu, Kuzey Kore'ye ait denizaltıların çoğunun üslerinin dışında olduğunu söyledi. Fakat ajans, sınıra çok sayıda geminin konuşlandırıldığını da bildiriyor.

'Savaşa hazır olun'

Kuzey Kore Cuma günü askerlerine 'savaş durumuna hazır olmaları' talimatını verdi.

Güney Kore, sınır bölgelerinde yaklaşık 4 bin kişiyi tahliye etti ve bölge halkını 'misilleme saldırılarına karşı' uyardı.

Kuzey Kore ve Güney Kore arasında 1950-1953 yılları arasında yaşanan savaş, barış anlaşmasıyla değil, ateşkesle sona erdi, dolayısıyla taraflar teknik olarak savaş halinde.

Taraflar 2004 yılında sınırda propaganda yayını yapan hoparlörlerin sökülmesi ve kullanılmaması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Korea Times adlı Güney Kore gazetesine göre propaganda yayınları psikolojik savaş programının bir parçası olarak görülüyor.

Hoparlörlerden, Kuzey Kore askerleri ve sınırda yaşayan bölge halkının duyacağı şekilde haber yayını yapılıyor.