Güney Kore, ortak sanayi bölgesinin yeniden faaliyete geçmesi için yaptığı görüşme çağrısını Kuzey Kore'nin reddetmesi üzerine bölgedeki işçilerini geri çekeceğini açıkladı.
Abone olGüney Kore hükümeti, Kaesong ortak sanayi bölgesinin yeniden faaliyete geçmesi için yaptığı görüşme çağrısını Kuzey Kore'nin reddetmesi üzerine komplekste kalan işçilerini geri çekeceğini açıkladı.
Kuzey Kore bugün, Kaesong'daki ortak sanayi bölgesinin yeniden faaliyete geçmesi için Güney Kore'nin yaptığı görüşme çağrısını reddettiğini açıklamıştı.
Kuzey Kore ile Güney Kore arasında tırmanan gerginlik nedeniyle K. Kore kendi sınırları içinde yer alan bu ortak bölgedeki 53 bin işçisini bu ay başlarında geri çekmiş ve Güneyli işçilerin girişini engellemişti.
Güney Koreli şirketlerin de yatırım yaptığı ortak sanayi kompleksinde 175 Güney Koreli bulunuyor.
G. Kore'nin birleşmeden sorumlu bakanı Ryoo Kihl-jae yaptığı açıklamada "Kaesong sanayi bölgesindeki vatandaşlarımız Kuzey'in adaletsiz uygulamaları nedeniyle büyük zorluklarla karşı karşıya olduğu için hükümetimiz onların güvenliği için bu kararı almak zorunda kaldı" dedi.
Ryoo ayrıca, "Kuzey Kore personelimizin güvenli dönüşünü ve Kaesong'da yatırım yapmış şirketlerimizin varlıklarını güvence altında almalıdır" diye konuştu.
Ancak bölgedeki Güneyli şirketleri temsil eden bir kuruluş, bölgedeki varlıklara Kuzey'in el koyması korkusuyla personelin Güney'e dönme konusunda isteksiz olduğunu ifade etti.
Görüşme ültimatomuna ret
Dün Seul hükümeti, Kaesong'daki sanayi kompleksi ile ilgili görüşmelere başlaması için Kuzey Kore'ye 24 saatlik ültimatom vermiş, teklifinin gözardı edilmesi durumunda "ağır tedbirler"e başvuracağı uyarısında bulunmuştu.
Pyongyang yönetimi, yaptığı açıklamada, Güney Kore'nin ültimatomunun "iyi sonuç vermeyeceğini" belirtti.
Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki gerginlik, Pyongyang'ın Şubat ayında yaptığı nükleer denemenin ardından artış gösterdi.
Kuzey-Güney arasındaki işbirliğinin göstergesi olarak 2003'te açılan Kaesong sanayi kompleksi K. Kore sınırı içerisinde yer alıyor.
İki Kore arasındaki ticaretin büyük bölümü bu sanayi bölgesi üzerinden gerçekleşerek Kuzey Kore'ye ihtiyaç duyduğu nakit parayı sağlıyor.
Sanayi kompleksinde mahsur kalan 175 Güney Koreli işçinin ilaç ve gıda stokunun tükenmekte olduğu, K. Kore'nin Güney'den gelecek takviyelere engel olduğu bildiriliyor.