BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  DÜNYA

Füze savunmasında tarihi uzlaşma

NATO zirvesinde liderler, İran'ı tehdit olarak göstermedi. Füze sistemi ise üyelerin oylarıyla kabul edildi.

Abone ol

NATO devlet ve hükümet başkanları, İttifak'ın gelecek 10-15 yılını şekillendirecek yeni stratejik konsepti onayladı.  Belgede hiçbir ülke hedef gösterilmiyor.

NATO'nun 21'inci yüzyıldaki rolünü tanımlayan belgede, füze savunma sistemi kapsamında Türkiye'nin talepleri karşılandı.

TÜRKİYE MEMNUN

NATO'nun "stratejik konsept"in onaylanması, Dışişleri Bakanlığı'nda memnuniyetle karşılandı. Metini AA'ya değerlendiren diplomatik kaynaklar, "İstediğimiz unsurların tamamı içeride var" açıklamasında bulundu.

Alınan bilgilerde, NATO'nun Avrupa'da füze savunma sistemi kurmasıyla ilgili "hiçbir ülkenin hedef gösterilmemesi", "tüm müttefikleri kapsaması", "mali denge getirilmesi" ve "güvenliğin bölünmezliği", önemli başlıklar olarak gösterildi.

4 TALEP KABUL EDİLDİ

Füze Savunma Sistemi'nin, Türkiye'nin ve bütün NATO ülkelerinin tamamını koruması konusunda anlaşma sağlandı. Sistemin kurulmasına yönelik bir tehdit de tanımlanmadı. Ne İran ne de Rusya'nın adı verilmedi. Üye ülkelerden herhangi birine yönelik tehdit ortaya çıktığında sistemin devreye gireceği vurgulandı.

Türkiye'nin önemli şartlarından biri olan 'sistemin komuta kademesinde karara ortak olma' talebi de makul karşılandı. Sistemin kurulmasında ortaya çıkacak maliyetin paylaşılması maddesi de kabul edildi. Böylece Cumhurbaşkanı Gül başkanlığındaki heyet, Türkiye'nin tüm taleplerini tarihi zirvede kabul ettirmiş oldu.

"Halklarımızı ve topraklarımızı balistik füze saldırılarından koruma kapasitesi geliştirmek, kolektif savunmamızın temel unsurudur" denilen belgede, bunun, İttifak'ın güvenliğinin bölünmezliği ilkesine katkı yapacağı vurgulandı. Belgede, Rusya, füze savunma sisteminde NATO'yla iş birliğine davet edildi.

ANLAŞMAZLIKLAR AŞILDI

Portekiz Dışişleri Bakanı Luis Amado, NATO zirvesinin ilk günüyle ilgili yaptığı değerlendirmede, “stratejik konseptin gün sonunda kabul edilmesi yönünde büyük bir uzlaşı olduğunu” söyledi.

Amado basına yaptığı açıklamada, NATO'nun 10-15 yıllık geleceğinin belirleneceği yeni stratejik konseptin kabul edileceğine inandığını kaydetti. Ayrıca diplomatik kaynaklardan basına sızan bilgilere göre, NATO'nun Avrupa'da kurmak istediği füze savuma sistemi konusunda Almanya ve Fransa arasındaki anlaşmazlık da aşıldı.

GÜL-OBAMA GÖRÜŞMESİ

Bu arada, öğleden sonra yapılan, NATO üyesi 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanları ile AB Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'un da katıldığı Kuzey Atlantik Konseyi toplantısından sonra aile fotoğrafı çekildi. Aile fotoğrafının hemen ardından ABD Başkanı Barack Obama'nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün koluna giderek bir kenarda 3-4 dakika süren bir görüşme yapması dikkat çekti.