Bugün Ankara'da beklenen AB'nin genişlemeden sorumlu yetkilisi Stefan Fule, Türkiye'nin tıkanan müzakere sürecini ve AB ile soğuyan ilişkilerini Türk yetkililerle masaya yatıracak.
Abone olAvrupa Birliği'nin genişlemeden sorumlu yetkilisi Stefan Fule bugün ilerleyen saatlerde Ankara'da beklenirken, gözlemciler ziyaretin amacının her iki taraf açısından da gayet negatif bir hal alan ilişkileri yeniden düze çıkarmak olduğunu söylüyorlar.
Üyelik müzarekerelerine başlanması üzerinden yedi yıl geçmesine rağmen, kimi üye ülkelerin Türkiye'nin katılımına itirazı ve Kıbrıs konusundaki anlaşmazlıklar müzakere sürecini sürüncemeye sokmuş durumda.
BBC'nin İstanbul'daki muhabiri Jonathan Head'in ifadesiyle, yedi yıl önce gözlenen büyük umutların ve coşkunun yerini artık karşılıklı suçlamalar ve şüpheci bir soğukluk aldı.
Yedi yıl içinde Türkiye, üyelik için şart koşulan AB müktesebatındaki 35 bölüm başlığından sadece birini tamamlayabildi.
Son iki yıldır, yeni bir bölüm başlığı açılmadı.
AB yasalarına uyum için hayata geçirilmesi gereken müktesebattaki bölüm başlıklarının yarıdan fazlası, ya Kıbrıs ya da Türkiye'nin tam üyeliğine karşı çıkan diğer AB üyeleri tarafından bloke edilmiş durumda.
Uzmanlar, Kıbrıs'ın AB dönem başkanlığını devralmaya hazırlandığı bir dönemde, Türkiye-AB ilişkilerinin de daha çetrefilleşmesini olası gördüklerini söylüyorlar.
BBC muhabiri Jonathan Head'e göre, Stefan Fule'nin AB ve Türkiye'nin halihazırda yakın işbirliği gösterdiği dış politika ya da enerji gibi konulara vurgu yapması ve ilişkilerdeki soğukluğu gidermeye çalışması bekleniyor.
Muhabirimiz, Fransa'da yeni bir liderin cumhurbaşkanı seçilmesinin de ilişkileri düzeltmeye yardımcı olabileceği kanısında. Eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Türkiye'nin üyeliği konusunda AB içindeki en güçlü muhalif seslerden biriydi.