BIST 8.638
DOLAR 34,35
EURO 37,49
ALTIN 3.034,84
HABER /  GÜNCEL

Fukuşima'da radyoaktif sızıntı nedeniyle 'acil durum'

Japonya'da Nükleer Denetleme Kurumu, Fukuşima Nükleer Santralı'nda yeraltı sularını kontrol etmek için kurulan bariyerlerde sızıntı olduğunu, tesiste biriken radyoaktif suların, Pasifik Okyanusu'na sızmasının hızlanabileceğini geldiğini açıkladı.

Abone ol

Japonya'da nükleer enerji yetkilileri, kapatılan Fukuşima Nükleer Santralı'nın, biriken radyoaktif yeraltı suyu nedeniyle yeni bir acil durumla karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Nükleer Denetleme Kurumu, yeraltı sularını kontrol etmek için kurulan bariyerlerde sızıntı olduğunu, bunun da nükleer tesiste biriken radyoaktif suların, Pasifik Okyanusu'na sızmasının hızlanabileceği anlamına geldiğini açıkladı.

2011 yılında meydana gelen deprem ve onu izleyen tsunaminin ardından kapatılan Fukuşima'da bir dizi radyoaktif sızıntı ve elektrik donanımında arızalar meydana gelmişti.

Santralın işletmecisi Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi TEPCO, sızıntılar konusunda yeterince şeffaf davranmadığı gerekçesiyle yoğun eleştiri almıştı.

TEPCO, ilk kez geçen ay radyoaktif suyun okyanusa sızdığını kabul etmiş ancak eleştirileri reddederek gereken her önlemi aldıklarını söylemişti.

Ancak Nükleer Denetleme Kurumu yetkilisi Şinji Kinjo, TEPCO'nun attığı adımların sadece geçici önlemler olduğunu söyledi.

Şinji Kinjo, "TEPCO'nun acil durum ve kriz algısı biraz zayıf. İşte bu nedenle sorunları halletme işini sadece onlara bırakamazsınız. Şu anda bir acil durumla karşı karşıyayız" dedi.

Nükleer Denetleme Kurumu yetkilileri, yeraltı suyundaki sızıntının yeryüzüne ulaşmasından endişeli.

Şinji Kinjo, radyoaktif suyun yeryüzüne ulaşması durumunda, çok hızlı yayılabileceği uyarısında bulundu.

Japonya'nın Aşahi gazetesi, yeraltı sularının üç hafta içinde yüzeye ulaşabileceği tahmininde bulundu.

Radyoaktif suyun, nükleer santralın reaktörlerini soğutmak için kullanılan 400 ton suyun bir parçası olduğu düşünülüyor.

TEPCO, geçen hafta 2011 yılındaki felaketten bu yana toplam 20 ila 40 trilyon bekerel radyoaktif trityumun okyanusa karışmış olabileceğini itiraf etti.