Japon yetkililer, santral çevresindeki deniz suyunda normalin 4 bin 385 katı radyoaktif iyot tespit etti.
Abone olJaponya'daki deprem ve tsunami sonrası zarar gören Fukuşima nükleer santralinde radyasyon seviyesinin şimdiye kadarki en yüksek seviyeye çıktığı açıklandı.
Yetkililer, deniz suyunun yasal sınırın 4 bin 385 katı daha fazla radyoaktif iyot içerdiğini açıkladı.
Bu durum, santralden radyoaktif içeriğin sızmaya devam ettiği kaygısını doğurdu.
Tahliye çemberinin dışında bir köyün toprağında yapılan ölçümlerde ise güvenlik sınırının iki katı oranda radyasyon belirlendi.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, kirliliğin tahliye kriterlerinden birini karşıladığını belirterek Japon yetkililere durumu dikkatli biçimde değerlendirmeleri çağrısı yaptı.
Yetkililer, dün Fukuşima nükleer santralinin depremde zarar gören dört reaktörünün kullanımdan kaldırılacağını açıkladı.
Santralı işleten Tepco tarafından yapılan açıklama, 1-4 numaralı reaktörlerdeki durumun son üç haftadır kontrol altına alınamamasını takip ediyor.
Tepco'nun yönetim kurulu başkanı Tsunehisa Katsumata, kararın "kaçınılmaz" olduğunu söyledi.
Açıklamada, güvenli bir biçimde kapatılan 5 ve 6 numaralı reaktörlerin geleceğine ise bölge sakinleriyle yapılacak istişareler doğrultusunda karar verileceği söylendi.
Tepco'nun reaktörleri soğutmada başarısız olduğunu kabul eden Katsumata, şirketin radyasyon sızıntısından zarar görenlere tazminat ödeyeceğini açıkladı.
Tepco, nükleer kriz ile ilgili şeffaf olmamak ve yeterince hızlı bilgi vermemekle suçlanıyor.
Şirketin başkanı Masataka Shimizu'nun yüksek tansiyon ve baş dönmesi şikayetiyle hastaneye kaldırıldığı da bildiriliyor.
Hükümetin yeni önlem talebi
Hükümet adına açıklama yapan Bakan Yukio Edano ise, uzmanların radyoaktif maddelerin yayılmasını önlemek için Fukuşima santralindeki reaktörleri özel bir madde ile kaplamayı düşündüğünü söyledi.
Hükümet, nükleer santralin işletmecilerinden yeni güvenlik önlemlerinin uygulamaya konmasını talep etmişti.
Nisan ayında tamamlanması beklenen yeni önlemler, güç kaynağının bozulması durumunda kullanılacak yedek bir güç sistemini de içeriyor.
Önlemler arasında, reaktörlerin soğutma sistemlerinin bakımının düzenli yapıldığından emin olunması ve santralde sürekli itfaiye araçlarının bulundurulması da var.
Deprem ve tsunami, nükleer santralin güç kaynağına zarar vermiş ve dolayısıyla santralin soğutma sistemi çalışmamaya başlamıştı.
Mühendislerin deniz suyu kullanarak reaktörleri soğutma çabası ise radyaoaktif sızıntıyı durdurmakta başarılı olamadı.
Japonya Başbakanı Naoto Kan, ülkenin "en üst düzey alarma" geçtiğini açıklamıştı.
Japonya'da 11 Mart tarihinde gerçekleşen deprem ve neden olduğu tsumanide 11 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.