BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,55
ALTIN 2.966,83
HABER /  SAĞLIK

Fukuşima Türkiye'de kanseri patlatacak

Çanlar artık Türkiye için çalıyor. Prof. Dr. Nazan Çetingül'ün bu uyarısı yürekleri ağızlara getirdi...

Abone ol

Ege Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nazan Çetingül, Fukuşima Nükleer Santralı'ndaki radyasyon sızıntısının Türkiye'de birçok kanser hastasın yaratacağı uyarısında bulundu:

"Zaman içinde kanserle daha sık karşılaşacağız. Gıda ve eşyalar bilinçli alınmalı"

Dünyada kalp hastalıklarından sonra en sık görülen ikinci hastalık olan kanser, her yıl binlerce can alıyor. Buna karşın uzmanlar uyarıyor: Kanser önümüzdeki yıllarda daha da artacak.Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Onkololoji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazan Çetingül, deprem felaketiyle hasar gören Japonya'daki Fukuşima Nükleer Santralı'ndan çevreye yayılan radyasyonun, önümüzdeki yıllarda hepimizin sağlığını etkileyeceğini belirtti. Çetingül, 'Şu an kanser vakalarında sayıca ciddi bir artış olmayabilir. Ancak yaşanan bu felaketlerin zaman içerisinde diğer ülkelerle beraber, Türkiye'de de etkileri muhakkak hissedilecek. Tükettiğimiz gıdaların sağlığa uygun olmaması kanser hastalığının ilerleyen günlerde daha da yaygınlaşmasına sebep olacak. Aileler özellikle çocuklarına aldıkları gıda ve her türlü eşya ile ilgili bilinçli davranmalı' diye konuştu.

'HASTA SAYISINA YETİŞEMİYORUZ'

Akşam gazetesinin haberine göre Türkiye genelinde birçok ilden hastanın İzmir'deki hastanelere akın ettiğini belirten Prof. Dr. Nazan Çetingül, 'Ekibimiz mümkün olduğunca her gelen hastanın sıkıntısına çare olmaya çalışıyor ancak, ne kadar zorlarsak zorlayalım belirli bir kapasitenin üzerine çıkamıyoruz. Türkiye'nin en uzak noktasından bile buraya gelen hastalarımız var. Dışarıdan gelen hastalara bakarken İzmir içerisinden gelenleri kabul edemez hale geldik' diye konuştu.

'EĞİTİMLİ HASTALAR EĞİTİMSİZLERDEN DAHA BİLİNÇSİZ'

Kanserle karşı karşıya kalan bir kişiye yapılması gerekenleri anlatırken eğitimli hastalarda daha çok zorlandıklarını belirten Prof. Dr. Nazan Çetingül, 'Eğitimsiz kişiler uzmanlara karşı teslimiyet duygusu yaşıyor. Anlatılanları uygulayarak bir an önce iyileşmenin yollarını arıyorlar. Fakat eğitimli kişiler böyle değil. Özellikle internette yer alan 'yanlış' bilgiler bu kişilerde bir önyargı oluşmasına sebep oluyor ve işimiz zorlaşıyor' diye konuştu. Bir hastanın kanserle savaşında psikologdan, onkoloğa kadar birçok kişinin aktif olarak görev aldığını belirten Çetingül, 'Kanser bir savaştır. Ve bu savaşta en az doktorlar kadar hastanın da sorumluluklarını yerine getirmesi lazım' dedi.

EN YÜKSEK ORAN KORKUTUYOR

Fukuşima Nükleer Santralı, Japonya'da 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunaminin ardından büyük hasar görmüştü. Santralda yapılan son ölçümlerde, radyasyon oranının dedektörlerle kaydedilebilecek en yüksek nokta olan saatte 10 bin milisievert olarak ölçüldüğü duyuruldu.