Bağımsız uzmanlara göre Fukuşima'daki sızıntı tahmin edilenden çok daha büyük boyutlarda. En büyük endişe, radyasyonun yer altı suyu vasıtasıyla okyanusa karışması.
Abone olBBC'ye konuşan bağımsız uzmanlara göre Fukuşima'daki sızıntı tahmin edilenden çok daha büyük boyutlarda.
Pazartesi günü santraldeki bir su deposundan yüksek derecede radyoaktif tonlarca suyun toprağa sızdığı tespit edilmiş, uluslararası tehlike sıralamasında Fukuşima'daki risk seviyesi 1'den 3'e yükseltilmişti.
Alman ve Fransız hükümetlerine danışmanlık yapan bağımsız uzman Mycle Schneider'e göre radyoaktivite içeren su, tesisin her yerinden toprağa sızıyor.
Schneider BBC'ye şimdiye dek ne kadar radyasyon sızdığını tespit etmenin oldukça güç olduğunu ancak durumun Japonya hükümeti ve Toyko Elektrik Şirketi TEPCO'nun tahmin ettiğinden çok daha kötü olabileceğini ifade etti.
TEPCO'ya göre yaklaşık 300 ton radyoaktivite içeren su, nükleer tesisten toprağa sızdı.
Uzmanlara göre şu anki durum 2011'de tsunamiden sonra meydana gelen felaketten beri en tehlikeli boyutta.
Radyoaktif madde içeren sular nükleer tesiste su tanklarının içerisinde depolanıyor ancak bu tankların da kapasitesinin yüzde 85'ini doldurduğu belirtiliyor.
Okyanusa sızma endişesi
Fukuşima ile ilgili uzmanların en büyük endişelerinden biri radyoaktivite içeren suyun denize sızma ihtimali.
Fukuşima civarındaki sularda incelemeler yapan Woods Hole Denizbilim Enstitüsü'nden bilimadamı Dr Ken Buesseler tesis içerisindeki radyoaktif suyun kontrol altına alınmasının oldukça güç olduğunu ifade ediyor.
Buesseler BBC'ye: "Nükleer sızıntı bir kez yer altı suyuna karıştığı zaman onu durdurmanın artık yolu olmayacak. Sondaj ile suyu çıkarabilirsiniz ancak o suyu depolayacak kaç su tankını daha tesise sığdırabilirsiniz ki?" dedi.
Yetkililer nükleer sızıntının okyanusa karışmasını engellemekte zorlanıyorlar.
'Japonya yardım almalı'
Bazı radyoaktif maddelerin topraktan süzülerek santralin yanıbaşındaki okyanus sularına karışma ihtimali yüksek.
Dr Buesseler: "Sızıntı okyanusa karışırsa deniz canlılarını etkileyecek ve yeni sağlık problemlerine yol açacak" diyor.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'ne yazdığı mektupta İsviçre'deki Japon Büyükelçisi Mitsuhei Murata TEPCO tarafından ortaya konan verilerin güvenilir olmadığını ve Fukuşima'daki sızıntının uluslararası bir probleme dönüşmesinden endişelendiğini ifade etti.
Aynı endişeyi paylaşan Mycle Schneider de Japonların yardım istemeye çekinmelerinin çok büyük bir hata olduğunu belirterek, uluslararası desteğe ihtiyaç olduğunu vurguluyor.