BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.966,68
HABER /  DÜNYA

Fukuşima nükleer santralinin temizliği çok uzun sürecek

Japonya'da 2011 yılında gerçekleşen tsunamide hasar gören ve yüksek radyasyon nedeniyle girilemeyen Fukuşima Nükleer Santrali'nde sızıntının etkilerinden tamamen arındırılabilmesinin tahmin edilenden çok daha uzun süreceğini ortaya çıktı.

Abone ol

Japonya'da 2011 yılında gerçekleşen tsunamide hasar gören ve yüksek radyasyon nedeniyle girilemeyen Fukuşima Nükleer Santrali'nde sızıntının etkilerinden tamamen arındırılabilmesinin tahmin edilenden çok daha uzun süreceğini ortaya çıktı.

Hitachi elektronik şirketi tarafından geliştirilen 60 santimetre boyunda ve ön kısmında bir tepe lambası ve iki kamerası bulunan 'akrep' isimli robotun, 6 yıl önce eriyen çekirdek bölgesindeki yüksek seviyede radyoaktif enkaz içinde hareket ederken bozulduğu bildirildi.

ERİMİŞ HALDEKİ YAKITIN KONUMU BELİRLENEMEDİ

Santrali işleten Tokyo Elektrik Gücü Şirketi'nin bugün yaptığı açıklamaya göre, uzaktan kontrol edilen yüksek dayanılırlık özelliğine sahip robot gönderildiği 2. Ünite reaktöründe bozulmadan önce elde ettiği veri ve görüntüleri aktarabildi ancak nükleer santralin temizlenebilmesi için kilit öneme sahip erimiş haldeki yakıtın konumunu belirleyemedi. Bozulan araç, daha sonra gönderilecek robotların geçişini engellemeyecek bir konumda, reaktör içerisinde bırakıldı.

Son birkaç haftadır devam eden incelemeler, robotların reaktör içerisinde izlemesi planlanan rotalarda yapısal hasarların olduğu ve radyasyon seviyelerinin beklenenden fazla olduğunu gösterdi. Robot ve keşif araçlarının tasarımında buna uygun değişiklikler yapılması gerekeceği vurgulandı.

ÖNCEKİ ROBOT RADYASYONA 2 SAAT DAYANABİLDİ

Geçtiğimiz haftalarda bir başka 'akrep' robot, enkazı temizlemek üzere reaktöre yollanmış, ancak içeride geçirdiği iki saatin ardından her iki kamerası da 1 Sievert'lik maksimum radyasyon seviyesini aşması sonucu bozulunca araç geri dönmek zorunda kalmıştı. Araç, tahmini radyasyon oranlarına göre reaktörde 10 saat çalışabilecek radyasyon toleransına sahip olarak tasarlanmıştı. Fakat reaktörün içindeki radyasyon oranının tahmin edilenden çok daha fazla olduğu anlaşılmıştı.

TAMAMEN TEMİZLENMESİ ON YILLAR SÜREBİLİR

 2011'deki deprem ve ardından gelen tsunami ile ağır hasar gören santraldeki soğutma sistemi devreden çıkmış ve dört reaktörden üçü erimişti. Depremin ardından oluşan tsunami, Fukuşima santralinde radyoaktif sızıntıya yol açmıştı. Çernobil'den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketi olarak kabul edilen nükleer kaza sonucunda Japonya'daki 50 reaktör geçici olarak kapatılmıştı. Uzmanlar, santralin tamamen temizlenebilmesinin on yıllar sürebileceğini öngörüyor.