BIST 9.377
DOLAR 34,59
EURO 36,25
ALTIN 2.994,18
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Fuarda Türkiye başarısı

Onur konuğu olduğumuz Frankfurt kitap fuarında 60 yılın rekoru kırıldı.

Abone ol Türkiye'nin onur konuğu olduğu ve dün sona eren 60. Frankfurt Kitap Fuarı'nda Türkiye'nin beklenenden büyük ilgi gördüğü ve fuarda ziyaretçi rekoru kırıldığı bildirildi.

Fuar Müdürü Jürgen Boos, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin fuarda büyük başarı elde ettiğini, Türk edebiyatının beklenenden büyük ilgi gördüğünü belirterek, ''Fuarda son 60 yılın ziyaretçi rekoru kırıldı'' dedi.

Boos, fuarı ziyaret edenlerin sayısının geçen yıla göre yüzde 5,6 oranında artarak, yaklaşık 300 bine çıktığını ifade etti.

Fuarda, Türk edebiyatının uluslararası alanda da çok aktif olduğunun görüldüğünü kaydeden Boos, Türk yazarların, kendilerine duydukları güvenin de fuarla birlikte büyük ölçüde arttığını sözlerine ekledi.

Almanya'da yaşayan Türk toplumundan dolayı fuar öncesinde üzerlerinde baskı hissettiklerini ve işlerinin kolay olmadığını belirten Boos, ancak fuardan hem kendilerinin, hem de Türkiye'nin çok başarılı bir şekilde çıktığını söyledi.

Boos, hem ticari açıdan, hem de Türk yazarların tanıtımı açısından beklenilenin üzerinde başarı sağladıklarını kaydetti.

Onur Konuğu 2008 Türkiye Projesi Direktörü Ruth Kupmann da, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, fuarda Türkiye'nin çok başarılı olduğunu ve beklenenin üzerinde büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Öte yandan, ''Die Welt'' gazetesinde Frankfurt Kitap Fuarı'yla ilgili olarak ''Bir ülke bize yaklaşıyor'' başlığıyla yer alan bir yorumda, Türkiye'nin fuarda iki açıdan çok başarılı olduğu belirtildi.

Türkiye'nin fuarda kendisini olduğu gibi gösterdiği, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un bazı eleştirilerine karşın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Türkiye'de geçen yıllarda insan hakları ve özgürlükler konularında çok önemli gelişmeler kaydedildiğini, ancak daha yapılacak çok şeyin bulunduğunu söylediği, bu tür açıklamaların olumlu yankı bulduğu ifade edildi.

Diğer yandan Türkiye'nin, onur konuğu olarak akıllı ve başarılı bir temsil ile ülkenin kültürel ve etnik çeşitliliğini Avrupalılara daha da yaklaştırdığı, bir Müslüman ülke olmaktan çok cazip ve dinamik bir ''komşu Akdeniz ülkesi'' olduğunu gösterdiği kaydedildi.

Türkiye'nin AB üyeliğini Avrupalıların daha çok siyasi, Türkiye'nin de ekonomik açıdan istediği görüşüne de yer verilen yorumda, Frankfurt Kitap Fuarı'ndan sonra, Türklere Avrupalıların kalbini açacak etkenlerin başında kültür ve turizmin geleceği şeklinde bir intibanın oluştuğu savunuldu.