Türkiye'de lira değerinde yaşanan düşüşün sokaktaki adam için sürpriz olmadığı bildirildi.
Abone olTürkiye'de lira değerinde yaşanan düşüşün sokaktaki adam için sürpriz olmadığı bildirildi. Financial Times gazetesi, "Sisteme en büyük şok enflasyondan geldi" ifadesini kullandı.
Gazete, "Enflasyon yine yükseliyor. Cari açık büyümeyi sürdürüyor. Hükümetin bayrak gemisi sosyal güvenlik reformu, bir süre için yasal boşlukta kalabilir. Bir Parlamento seçimi ufukta ve Türkiye'nin AB ile olan ilişkileri özellikle soğuk" yorumunu yaptı.
Ekonomi gazete Financial Times, Türk ekonomisinde yaşanan son gelişmeleri değerlendirirken liranın değerindeki düzeltmenin sokaktaki adam için sürpriz olmadığını belirterek, "Döviz kurları konusunda Türkiye kadar bilgili olan az ülke var" ifadesini kullandı.
Liraya ilişkin gelişmelerin veya yeni bir finansal kriz olasılığının yemek davetlerinde konuşulduğunu, gazetelerde manşet olduğunu kaydeden gazete "Sokakta bir kişiyi durdurun ve döviz kurunu sor. Emin olabilirsiniz ki kuruşuna kadar öğrenebilirsiniz" diye yazdı. Türklerin liranın değerinde bir düzeltme olmasını beklediklerini belirten gazete, "Son günlerdeki düşüş beklenmiyor değildi ve olumsuz karşılanmış olmayabilir. Özellikle aylarca Türk ihracatının rekabet gücünü kaybetmesinden yakınan ihracatçılar açısından" görüşünü dile getirdi.
EN ÇOK BÜYÜK YABANCI BANKALAR SATTI
WestLB iktisatçısı Sevin Ekinci'nin son günlerde piyasalarda "panik havası"nın olduğu, en çok satış yapanlar arasında yıllarca lira ile speküle eden büyük yabancı bankaların bulunduğu değerlendirmesine yer veren gazeteye konuşan Ata Yatırım yetkilisi Altuğ Karamenderes de, "Düşüşün önemli bir bülümünün sıcak paranın Hazine bonolarından çıkması"ndan kaynakladığı yorumunu yaptı.
Karamenderes, 4-5 milyar dolarlık dövizin ülkeyi terkettiği tahminlerinin aşırı olduğunu belirterek bu rakamın yarısının daha gerçekçi bir tahmin olacağını ifade etti.
Financial Times da, "Enflasyon yine yükseliyor. Cari açığı büyümeyi sürdürüyor. Hükümetin bayrak gemisi olan sosyal güvenlik reformu, bir süre için yasal boşlukta kalabalir. Bir Parlamento seçimi ufukta ve Türkiye'nin AB ile olan ilişkileri özellikle soğuk" yorumunu yaptı. Sisteme en büyük şokun enflasyondaki artış olduğunu savunan gazete, şunları söyledi: "Sisteme en büyük şok, enflasyondaki yükselmeden geldi. Yatırımcılar, Türkiye'nin istatistik kurumu, 3 Mayıs'ta Nisan için beklenenden çok yüksek yüzde 8.8 yıllık enflasyonu açıkladığında korkttu. Artış, Merkez Bankası'nın yıllık yüzde 5'lik enflasyon hedefine uyabilme kabiliyetini sorguladı."
LİRA DÜŞÜŞÜ DURMİŞ YILMAZ İÇİN MEYDAN OKUMA
İngiliz gazetesi, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın enflasyon hedefine sadık kalınacağında ısrar ettiğini belirterek "Ancak analistler, (enflasyon oranı), liradaki düşüşün en büyük testi olduğu Merkez Bankası'nın yeni başkanı Durmuş Yılmaz için sert bir meydan okuma olduğunu söylüyorlar" diye yazdı.
Enflasyondaki artışın kısmen petrol fiyatlarından kaynaklandığını kaydeden gazete, Türkiye'nin dünyanın petrole en yüksek bağımlılığı olan ekonomilerinden biri olduğuna işaret etti. Ancak enflasyondaki yükselmenin, aynı zamanda dayanıklı tüketim ürünleri harcamalarındaki büyük artışın sonucu da olduğuna dikkat çeken gazete, Türkiye'nin bir konut patlamasının yaşadığını vurguladı.
Kaynak:Hürriyet