BIST 9.368
DOLAR 34,56
EURO 36,19
ALTIN 2.980,76
HABER /  GÜNCEL

FT: Düşük Euro Türkiye'nin ihracatını vuruyor

İngiliz gazetesi Financial Times, Avrupa Merkez Bankası'nın başlattığı piyasaya para pompalama operasyonunun Türkiye'nin ihracatı için olumsuz olabileceğini belirtiyor. Yazıda Ocak ayı ihracatının yüzde 9,8 gerilediğine dikkat çekiliyor.

Abone ol

İngiliz gazetesi Financial Times, Avrupa Merkez Bankası'nın başlattığı piyasaya para pompalama operasyonunun Türkiye'nin ihracatı için olumsuz olabileceğini yazdı.

Daniel Dombey imzalı haber-analizde, açıklanan son ihracat verilerinin de ihracat performansında Avrupa etkisini ortaya koyduğu ifade ediliyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin açıkladığı verilere göre Ocak ayında ihracat yüzde 9,8 düşerek 10,8 milyar dolara gerilemişti.

"Avrupa Merkez Bankası'nın ile Euro'da yaşanan düşüş, Türkiye'nin ihracatı için çok da iyi bir haber olmayabilir" denen haberde, ülkenin en büyük ihracat pazarının Avrupa olduğu da hatırlatılıyor.

Euro'da yaşanan değer kaybı,

Bölgesel sorunlar

İhracatın Avrupa dışında da olumsuz sinyaller verdiği ifade edilen haberde, "Türkiye'nin en büyük ikinci pazarı olan Irak'a yapılan ihracat yüzde 16,6 geriledi. Rusya'ya ihracat ise yüzde 32 düştü. Afrika geneline yapılan ihracatta da yüzde 16'lık gerileme var" deniyor.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) etkisi ve Rusya'ya uygulanan yaptırımlar gibi bölgesel sorunların da ihracat performansını etkilediği vurgulanan haberde, "Yine de Türk ihracatçıları yeni pazarlar bulma konusunda oldukça becerikli. Veriler İran, Namibya ve Singapur gibi ülkelere yapılan ihracatta büyük artışlara işaret ediyor" deniyor.

Ancak Türkiye'nin ihracattaki lokomotifi olan Avrupa ile ilgili problemlerin hâlâ önemli olduğu da hatırlatılıyor:

"Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatta yüzde 7'lik düşüş var. Avrupa'nın en büyük pazarı Almanya'ya ihracat yüzde 12,5 geriledi. Türk Lirası, Dolar'a karşı rekor seviyede düşse de, Euro'daki değer kaybı nedeniyle ihracatta rekabet güçleşiyor."

Daniel Dombey'nin analizi "Ocak ayı ihracat verileri paniklemek için bir neden olmasa da tedirginlik yaratıyor" yorumuyla sonlanıyor.