İngiliz Financial Times gazetesinde yer alan bir haberde Türkiye ve AB arasında siyasi cephede yaşanan görüş ayrılıklarına karşın 20. yılını dolduran Gümrük Birliği anlaşmasının kapsamının genişletilmesinin gündeme geldiği bildiriliyor.
Abone olİngiltere'de yayınlanan Financial Times gazetesinde yer alan bir haberde Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında siyasi cephede yaşanan görüş ayrılıklarına karşın 20. yılını dolduran Gümrük Birliği anlaşmasının kapsamının genişletilmesinin gündeme geldiği bildiriliyor.
AB ve Türkiye'den yetkililerle görüşülerek hazırlanan haberde Gümrük Birliği anlaşmasının hizmet ve tarım sektörlerini de kapsayacak şekilde genişletilmesinin olsaı olduğu ifade ediliyor.
Mevcut Gümrük Birliği anlaşması mal ticaretinde AB ve Türkiye'nin karşılıklı olarak gümrük vergilerinin ve ithalat-ihracat kotalarının kaldırılmasını sağlıyor.
Anlaşmanın hizmet ve tarım sektörlerini kapsayacak şekilde genişletilmesi halinde ise turizm, ulaşım, finans ve bilişim gibi hizmet sektörlerinin yanı sıra tarım alanında da karşılıklı olarak ticaret bariyerlerinin kaldırılması gündemde.
Haberde Türkiye'nin bu sektörlerin Gümrük Birliği'ne dahil edilmesine daha önce karşı çıktığı hatırlatılmış ve Ankara'dan bir yetkilinin "Artık bu konularda daha açık fikirliyiz [...] önceden durum farklıydı. Her iki taraf da daha yaratıcı bir yaklaşım içerisinde" sözlerine yer veriliyor.
Türkiye'nin pozisyonu hizmet ve tarım sektörlerinin ancak AB'ye tam üyeliğin gerçekleşmesiyle Gümrük Birliği'ne dahil edilmesi gerektiği yönündeydi.
Financial Times haberinde Ankara ve Brüksel'in Gümrük Birliği'nin genişletilmesi için ortak bir paydada buluşma niyetinde olmasına karşın bazı AB üyelerinin aynı fikirde olmayabileceği yorumu da yer alıyor.
Gazeteye konuşan bir AB yetkilisi "Her derde deva bir ilaç yok. Gümrük Birliği görüşmeleri zorlu olacak ama önemli bir ilk adım atıldı" dedi.
'Tam üyeliğin alternatifi değil'
Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin son yıllarda yavaşladığına dikkat çekilen haberde 2005'te üyelik müzakerelerinin başlamasından bu yana 13 fasılın müzakereye açıldığı ancak sadece bir tanesinde görüşmelerin başarıyla tamamlandığı hatırlatılıyor.
Avrupa Birliği'nin eski Türkiye Büyükelçisi Marc Pierini son Gümrük Birliği girişimini Financial Times'a yorumlarken "Siyasi şartlar artık elvermediği için üyelik müzakerelerine devam edemiyorsunuz. Bu yüzden de farklı şeyler deneniyor [...] tek makul alan da Gümrük Birliği" diyor.
Ancak gazeteye bilgi veren Türk yetkili, yeni Gümrük Birliği görüşmelerinin kesinlikle tam üyeliğin alternatifi olmadığını vurguluyor ve "Üyelik hedefimizden sapmış değiliz. Aksine [derinleştirilmiş Gümrük Birliği] üyelik hedefine de destek verir" diyor.
Geçen hafta Gümrük Birliği ile ilgilki açıklamalar yapan Dünya Bankası'nın Türkiye ülke Direktörü de Gümrük Birliği'nin reforma ihtiyacı olduğunu vurgulamıştı.