BIST 10.001
DOLAR 35,32
EURO 36,49
ALTIN 3.032,89
HABER /  EKONOMİ

Frito Laydan 120 ülkeye ihraç

Frito Lay, cips üretimininde kullandığı mısırın tamamını, patatesin ise büyük bölümünü Çukurova'dan temin ediyor.

Abone ol

Frito Lay Türkiye Genel Müdürü Tuncer Akgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alanlarında dünya pazarında etkin bir firma olduklarını belirterek, 120 ülkede yılda 2,5 milyon ton tuzlu çerez satışı gerçekleştirdiğini söyledi.

Türkiye'de çerez pazarının 2001 krizinden sonra sağlanan ekonomik ve politik istikrarla büyümeye başladığını belirten Akgün, bu sürecin günümüzde artarak devam ettiğini ifade etti.

Akgün, Avrupa ve gelişmiş ülkelerde kişi başına cips tüketiminin ortalama 3,5 kilo olduğunu, Türkiye'de ise rakamın 800 gram seviyesinde seyrettiğini belirterek, tüketimi artırmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Cipsin ham maddesini oluşturan patates ve mısırı büyük özenle seçerek tüketiciye en sağlıklı şekilde sunduklarını anlatan Akgün, ''Evlerde kullanılan yemeklik patates cinsleri bizim için kalite açısından uygun değil. Üretimde tamamen cips üretimine yönelik özel ve piyasada bulunmayan üst kalite çeşitleri değerlendiriyoruz'' dedi.

Akgün, bu kapsamda Türkiye'nin çeşitli illerinde sözleşmeli tarım yaptıklarını anlatarak, şunları söyledi:

''Ana ham maddelerimiz olan patates ve mısır, tamamen Türk çiftçisinin emeğiyle sözleşmeli tarım üretimi sonucu elde ediliyor. Çukurova, bu açıdan bizim için tarım açısından çok önemli bir yöre. Cips üretimininde kullandığımız mısırın tamamını, patatesin ise büyük bölümünü Çukurova'daki üreticilerden temin ediyoruz. Bizim üretimde kullandığımız patatesler, bakkalda ve manavda bulunan çeşitler değil. Özel patatesler üretiyoruz. Bu kapsamda, çoğunluğu Çukurova'da olmak üzere 250 çiftçiyle sözleşmeli tarım yapıyoruz. Anlaşmalı olduğumuz çiftçilerin ekimde kullanacakları tohumu ve gübrelerini biz temin ediyoruz. Ayrıca çeşitli konularda eğitimler verip, bilgilerini artırmalarını sağlıyoruz.''

Kocaeli'deki fabrikalarının 1995 yılından buyana hizmet verdiğini 2007 yılında ise Tarsus'a yeni bir tesis kazandırdıklarını hatırlatan Akgün, bu seçimde üretim alanına yakınlığı, su kaynaklarının temizliği ve yeterliliğinin en büyük etkenleri oluşturduğunu söyledi.

Akgün, Kocaeli'deki tesislerde 500, Tarsus'ta ise 350 kişinin istihdam edildiğini belirterek, sözleşmeli tarım uygulamasıyla da bölge ekonomisine katkı sağladıklarını söyledi.

Türkiye'deki tesislerde yılda 100 bin top cips üretimi yaptıklarını belirten Akgün, bunun yaklaşık 2 bin 500 tonunu başta Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Irak, Ürdün ve Lübnan olmak üzere çevre ülkelere ihraç ettiklerini ifade etti.

PATATESTE DAMLA SULAMA SİSTEMİ

Akgün, yaşanan küresel ısınmanın etkilerinin her geçen gün hissedilmeye başlandığını belirterek, firma olarak su kaynaklarının daha verimli kullanılması konusunda bazı tedbirler aldıklarını kaydetti.

Sözleşmeli tarım yaptıkları çiftçilerle patates üretiminde damla sulama sistemine geçtiklerini vurgulayan Akgün, ''Türkiye'de tarım çok kontrolsüz ve kötü yapılıyor. Bunun yarattığı sorunları ortadan kaldırmak için üretici ile sanayi tesisleri koordinasyon içinde faaliyet göstermelidir. Biz bu yapıyoruz. Damlama sulama sistemi ile hem suyu daha az kullanıyor, hem verim bol ve kaliteli oluyor. Böylece toprağı da kirletmiyoruz'' dedi.