BIST 9.921
DOLAR 35,20
EURO 36,65
ALTIN 2.962,29
HABER /  GÜNCEL

Fransızlar, Türkiye'yi kafadan sildi

Referandum sonrası, yönetimin değiştiği Fransa, Türkiye'yi kafadan sildi. Romanya ve Bulgaristan'ı hiç sorgulamadan AB'ye isteyen Villepin, Türkiye'yi istemiyor.

Abone ol

Fransa’nın yeni başbakanı Dominique de Villepin, AB Anayasası’nın Fransa ve Hollanda’da reddedildiğini hatırlatarak, ‘Bulgaristan ve Romanya AB’ye 2007’de girmeli. Ama yeni gelişmeler konusunu tartışmaya açmalıyız’ dedi.

Fransa artık AB’nin geleceğini tartışırken Türkiye’nin adını bile ağzına almıyor. Başbakan Villepin, ‘Bulgaristan ve Romanya 2007’de kabul edilmeli. Ama sonra yeni gelişmeleri tartışmaya açmalıyız’ dedi. Türkiye’nin adını vermeden birliğin kapılarını Türkiye’ye kapattı.

FRANSA ve Hollanda’daki anayasa referandumlarından çıkan ‘hayır’ın şokunu yaşayan AB’nin dün Brüksel’de başlayan zirvesinde genişleme konusunun ele alınmasını engelleyen Fransa, Türkiye’nin AB üyeliğinin gelecekte tartışılması gerektiği mesajını verdi. Fransa’nın yeni Başbakanı Dominique de Villepin, referandum sonuçlarının, birliğin genişleme konusunu daha titiz bir şekilde ele alması gerektiği anlamına geldiğini söyledi.

Genişleme konusunu Fransa meclisinde tartışmaya açan Villepin, yaptığı konuşmada, Romanya ve Bulgaristan’ın, kriterleri eksiksiz yerine getirmeleri halinde, takvime uygun olarak birliğe alınması gerektiğini dile getirdi.

Villepin, ‘Bulgaristan ve Romanya 2007’de kabul edilmeli. Ama sonrasında yeni gelişmeler konusunu tartışmaya açmalıyız’ diyerek, adını vermeden Türkiye’yi dışladı. Villepin, şunları söyledi:

‘Genişlemenin hızıyla tarihi zorunluluğa karşı verilen yanıtın, halkımızı sıktığını biliyoruz. Bu görüş, 29 Mayıs’ta ortaya kondu ve biz bunu dikkate almalıyız’ dedi.

Villepin’in bu sözleri, AB’nin yeni gerginliklere gebe olduğunu ortaya koyması açısından önem kazandı. Türkiye’nin üyeliği konusundaki çekincelerini açık şekilde dile getiren Fransa, böylece dün Brüksel’de başlayan AB zirvesi öncesi İngiltere’ye karşı da yeni bir cephe açtığını ilan etmiş oldu.

Böylece, Brüksel’deki zirveye yedi yıllık bütçe konusunda herhangi bir anlaşmaya varamadan giden AB üyesi ülke liderlerinin, zirvede bütçenin yanı sıra, bir de Türkiye gerginliği yaşamaları bekleniyor.

AB’de genişlemeye fren eğilimi

REFERANDUM ve bütçe krizi gölgesi altında dün Brüksel’de başlayan AB liderleri zirvesinde genişleme konusunda frene basma görüşü hakim oldu. Genişleme ile ilgili konuyu tamamen gündem dışı bırakan ülkeler, ikili görüşmelerde Romanya ve Bulgaristan’ın üyeliğinin en az bir yıl geciktirilmesini, Hırvatistan ve Türkiye konusunda da ‘aceleci davranılmaması’ görüşünü dile getirdiler. Buna rağmen, Türkiye ile 3 Ekim’de müzakerelerin başlamasının önünde hukuki bir sorun bulunmadığı kaydedildi.

* Buramıza kadar geldi (Fransızca)

Kaynak : www.hurriyetim.com.tr