BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Fransız Sarayı’nda bir ilk

Fransız Sarayı, iftar yemeğine hazırlanıyor. Namaz kılmak isteyenler için de özel bir alan oluşturulacağını belirten Başkonsolos Muriel Dome...

Abone ol

Fransız Sarayı, iftar yemeğine hazırlanıyor. Namaz kılmak isteyenler için de özel bir alan oluşturulacağını belirten Başkonsolos Muriel Domenach, “Beyoğlu’nun bir parçası olarak kapılarımızı açmamız gerekiyordu” dedi.
Fransız Sarayı, 12 Temmuz’da yapılacak caz festivaline hazırlanıyor. İlk kez özel davetler dışında kamusal bir etkinliğe ev sahipliği yapacak olan Fransız Sarayı’nda konser öncesi iftar yemeği verilecek. Namaz kılmak isteyenler için de ayrı bir alan oluşturulacak. Etkinliğin her açıdan bir ilk olacağını belirten Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach, konuyla ilgili İHA’ya konuştu.

“İLK KEZ RAMAZAN’LA İLGİLİ BİR ETKİNLİK OLACAK”
Ramazan’da, sarayın kapılarını kültürel bir etkinlik için halka açacaklarını belirten Başkonsolos Muriel Domenach, şunları söyledi: “Bu aynı zamanda Fransız Sarayı’nda ilk kez Ramazan’la ilişkili bir etkinlik olacak. Yani her iki açıdan da bir ilk olacak.”
Beyoğlu’nun kültürel hayatının bir parçası olarak kültürel bir etkinlik için kapıları açmamalarının gerektiğini anlatan Muriel Domenach, şöyle konuştu: “Fransız Kültür Merkezi’nin direktörü Bérénice Gulmann ile birlikte Ramazan ile ilgili kültürel bir etkinlik düzenlemek istedik. Çünkü bu; Türkiye, İstanbul ve Beyoğlu için özel bir zaman. Bu sebeple Fransız Sarayı gibi Beyoğlu’na ait yabancı bir temsilciliğin Ramazan’a yönelik bir etkinliğe ev sahipliği yapması gerektiğini düşündük. Caz festivalini organize eden Hakan Erdoğan ile işbirliği yaparak kültürel bir etkinlik olmasına karar verdik. İstanbul’da daha önce çalmış ve son derece başarılı olmuş olan müzisyen Pierre Blanchard’ı davet ettik. Kendisi Çingene cazı çalıyor. Müziğinin Türk ve İstanbullu halkın yanı sıra Ramazan’ın özel atmosferiyle uyumlu olacağını düşündük. Konserden önce özel bir menüye sahip bir iftar yemeği organize etmeyi uygun gördük.”

“TÜRKİYE VE FRANSA’NIN ÇEŞİTLİLİKLERİNİ TEMSİL EDECEK”
Başkonsolos Domenach, iftar menüsünde geleneksel bir yemeğin yanı sıra bir Fransız tatlısı olan çilekli milföy olacağını belirtti. İftarın balo salonu ve bitişiğindeki odada verileceğini anlatan Domenach, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Herkesin bir arada olmasını istediğimiz için yan yana uzun masalar koyacağız. İftar tabağı, patlıcan ve su böreğini içeren geleneksel Türk menümüzün yanında özel bir Fransız tatlısı ikram edeceğiz. Bunun, Türkiye ve Fransa’nın çeşitliliklerini temsil edeceğine inanıyoruz. Fransa, Türkiye’deki insanların beklentilerinden çok daha hızlı bir şekilde gelişiyor ve değişiyor. Fransa farklı bir ülke ve ilişkilerimiz de iniş çıkışlarıyla çok çeşitli. İnsanların da dinle olan ilişkileri de çeşitli olduğunu sanıyorum. Bu yüzden çilekli milföyün hem tipik bir Fransız tatlısı hem de özellikle bu etkinlik için ön plana çıkarmak istediğimiz çeşitlilik kavramının bir temsili olduğuna inanıyoruz. Fransa’nın ilkesinin özgürlük, eşitlik, kardeşlik olduğunu biliyorsunuz. Özellikle kardeşliğin bizi, bu sarayda Ramazan’a ilişkin kültürel bir etkinliği kutlamaya yönlendirmesi gerektiğini düşünüyorum.”

“İNANANLAR VEYA İNANMAYANLAR GECEDE YER ALACAK”
Gece yaklaşık 200 davetli olacağını belirten Başkonsolos Domenach, “İnananlar ve inanmayanlar gecede yer alacak” dedi. Davetlilerin, sarayda düzenlenen bütün etkinliklere ve partilere katılanlardan oluşmayacağını kaydeden Domenach, sözlerine şöyle devam etti: “Aynı zamanda Ramazan gecesini kutlamanın özel bir anlamı olduğunu düşünen insanlar da davetliler arasında yer alacak. İnananlar veya inanmayanlar, farklı dine mensup olanlar, ya da bir dine inanmayan ancak farklı kültürlerle bağlantısı olan kişiler de burada olacak. Ancak insanları farklılıklarıyla kabul ettiğimiz kavramını paylaşmalarını umuyorum. Genel itibariyle, buraya geldiğimden beri tanıştığım ve Fransız Sarayı’nda Ramazan gecesinin kendileri için özel bir anlamı olduğunu düşünen insanları davet edeceğim.”
Gecede siyasi isimlerin yer alıp almayacağı sorulan Başkonsolos Domenach, “Yerel makamları davet ettik. Kültür Bakanlığı’nın, Hakan Erdoğan’ın da caz festivalini desteklediğini biliyorum. Bu sebeple Kültür Bakanı’nın programının el vermesi durumunda katılacağını zannediyorum” dedi.
Etkinliğin başarılı olması halinde önümüzdeki yıl birkaç gece benzer etkinlikler düzenlemekten mutluluk duyacağını belirten Başkonsolos Domenach, şunları söyledi: “Başkonsolos olduğum sürece önümüzdeki yıllara da yayılabileceğine inandığım yeni etkinlikler organize ettik. Sevgililer Günü için karışık, yani Fransız-Türk çiftlere yönelik ‘Je T’aime’, ‘Seni Seviyorum’ isimli bir parti düzenledik. Hem eğlenceli hem de ilginç bir partiydi. Nuri Bilge Ceylan’ın Altın Palmiye kazandığı Cannes Festivali’nden hemen önce bir sinema partisi organize ettik. Mültecilere ilişkin çok özel bir etkinlikle Dünya Mülteci Günü’nü andık. Suriyeli mültecilerin durumunun konuşulacağı özel bir zamandı. Mülteciler Yüksek Komiseri Temsilcisi ve Uluslararası Göç Örgütü de bu etkinliğe katıldı. Ramazan gecesinin de Türk toplumunda pozitif yankı uyandırdığını görüyorum.”

“PASCAL NOUMA ÖDÜL DAĞITIMINA KATILACAK”
14 Temmuz Fransa Ulusal Bayramı’nda gerçekleşecek kutlamalara da değinen Başkonsolos Domenach, Pascal Nouma’nın Fransız Sarayı’nda ödül dağıtımına katılacağını belirtti. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 14 Temmuz’da ulusal günleri Bastille Day’i Fransız Sarayı’nda kutlayacaklarını anlatan Başkonsolos Domenach, sözlerini şöyle tamamladı: “Yine daha modern bir şey yapacağız. Fransa’nın çeşitliliğini göstereceğiz. Türkiye’de son derece popüler olan Fransız futbolcu Pascal Nouma’yı davet edeceğiz. Türkiye’yi çok sevdiğini ve Türk vatandaşı olmak istediğini biliyorum. Pascal Nouma’dan da Fransız Sarayı’nda ödülleri dağıtmasını rica ettik ve kendisi de kabul etti. Bu da yeni bir etkinlik olacak ve Pascal Nouma’da 14 Temmuz’da burada bulunacak. Kendisi Fransa’nın Türkiye’de çok popüler yeni bir imajı.”
(İHA)